Hrvatska
StoryEditor

Manje je više ili kako je Ured predsjednice uštedio pet milijuna kuna lani

28. Veljača 2016.
Piše:
lider.media

Gotovo pet milijuna kuna manje od predviđenog proračuna utrošio je Ured predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u prošloj godini

S Pantovčaka to kratko tumače riječima manje je više te ističu kako nije smanjena aktivnost Ureda, kao i to da su za ovu godinu predložili da im se proračun smanji za 2,5 milijuna kuna. Financijski podaci objavljeni na webu Ureda pokazuju da je od proračunom predviđenog 41,1 milijuna kuna prošle godine utrošeno 36,6 milijuna kuna, a kod utrošenih sredstava treba uzeti u obzir i to da su 2,1 milijuna kuna iznosili troškovi za plaće bivših dužnosnika, što znači, naglašavaju, da je ukupna ušteda sadašnjeg Ureda gotovo 7 milijuna kuna. Također, za ovu godinu je resornom ministru financija predsjedničin Ured, sukladno obvezi svih proračunskih korisnika, predložio da im proračun iznosi 38,5 milijuna kuna, odnosno 2,5 milijuna kuna manje, a uvjereni su da će i unutar tog iznosa biti ušteda.

Kako mediji prenose, želja predsjednice je da Ured bude manji, produktivniji i kompaktniji. Smanjenje proračuna je prvi korak u tome smjeru, a taj će se iznos smanjivati i idućih godina, tvrde.

Lanjske uštede napravljene napravljene su, kažu iz Ureda, tako da je smanjen broj dužnosnika kojih je prije na Pantovčaku bilo 36, a sada ih je 14. Dodaju tome i da su u praksi samo implementirali upozorenja i preporuke koja su prethodnici na Pantovčaku dobivali u nalazima interne revizije, a koji su u gotovo svim segmentima pokazivali "crveno".

- Mi smo se ponašali manirom dobrog gospodara, želeći stvoriti efikasnu administraciju, a ne na način "nakon nas nitko", kažu u Uredu. 

Dodatne znatne uštede, drže, mogle bi se napraviti kroz objedinjavanje općih službi i službi protokola koje trenutačno postoje zasebno za Ured predsjednice, Vladu te Sabor. Značajne uštede mogu se ostvariti i ako se u MORH iz Direkcije za korištenje službenih zrakoplova "prebaci" briga nad državnim zrakoplovom. U tom bi slučaju, zbog slijetanja na vojne aerodrome, jeftinije bile sve stavke poput goriva, aerodromskih taksi, servisa. To je, inače, praksa u većini zemalja koje imaju takve zrakoplove. Predsjedničin ured je Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom pripremio za predaju i tri zgrade koje se nalaze na Pantovčaku, te bi se i na taj način umanjili troškovi, a otvorila mogućnost iskorištavanja mrtvog kapitala. Riječ je o dva objekta Zelene vile i Vili Prekrižje. Tome treba dodati i vinograd u Samoboru koji je također trenutačno pod ingerencijom Pantovčaka, a mogu se tržišno iskoristiti, bilo iznajmljivanjem ili prodajom.

Tu treba uračunati i uštedu nakon što se odredi gdje će biti Ured, temeljem prijedloga Povjerenstva za izradu stručnog nalaza o smještajnim potrebama Ureda predsjednice. Povjerenstvo je Grabar-Kitarović osnovala sukladno svojoj najavi iz predsjedničke kampanje da Ured zbog racionalizacije troškova i veće efikasnosti želi izmjestiti. Nalaz je gotov i bit će proslijeđen DUUDI-ju, a tijekom proljeća trebalo bi biti poznato gdje će Ured biti smješten.

29. travanj 2024 10:36