Hrvatska
StoryEditor

Marasovo ulagivanje malima narušilo bi tržišnu jednakost

06. Prosinac 2014.

Predsjednički kandidat Josipović ustavne promjene sramežljivo uključuje u izbornu kampanju jer za to nema podršku ni ‘svog’ SDP-a. Pa će njegove temeljitije promjene izbornog sustava pričekati neka bolja vremena.

Baš kao i bezobrazno skup teritorijalni ustroj, koji svojom razvedenošću nije samo financijski uteg svakom poduzetniku, nego i prepreka za efikasno poslovanje; o brzini rješavanja investicijskih projekata u sustavu malih i velikih šerifa da i ne govorimo.

No, u međuvremenu je otkriven ključni ustavni nedostatak. U Ustavu nema malih i srednjih poduzetnika! Toga je postao svjestan ministar Maras na službenom putu. U južnokorejskom ustavu zapisano je da država treba pomagati malo i srednje poduzetništvo. Pa bi tako trebalo biti i kod nas. Zato bi mali ministar poduzetništva i obrta svoj cijeli sektor ugurao u Ustav. Pa je najavio da će se javiti Josipoviću da ubaci sve njegove male i srednje poduzetnike u Ustav. Nema veze što se poduzetnici već spominju u važećem Ustavu, u članku 49.: ‘Poduzetnička i tržišna sloboda temelj su gospodarskog ustroja Republike Hrvatske. Država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu.’

Maras bi, očito, više od toga. A kako bi to preformulirao? Možda ovako: ‘Država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu, a malim i srednjim poduzetnicima bar malo jednakiji.’ Eto, takve se tragikomične situacije događaju kad mali ministar želi preko noći izrasti u velikog, pa se dodvoravanjem svom sektoru zalaže za tržišnu nejednakost. Zapravo bi se trebao zalagati za to da što više ‘njegovih’ malih poduzetnika preraste taj sektor, da im osigura poticajne uvjete da postanu veliki. Kao što i sam mali ministar priželjkuje prelazak u neki veći sektor.

28. travanj 2024 09:13