Hrvatska
StoryEditor

Matek: Mirovinski fondovi puno ulažu u obveznice, no niske kamate dugoročno nisu dobre

06. Listopad 2016.

- Mirovinski fondovi jako puno ulažu u obveznice i moraju se pripremati za budućnost. Kamate su vrlo niske, što dugoročno nije dobro za fondove. Mogući su i kratkoročni negativni prinosi, pa će odmah krenuti priče kako mirovinski fondovi gube novac. Tako je rekao predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Petar Pierre Matek u četvrtak u Poreču na konferenciji "Izazov promjene 2016." Zagrebačke burze i fondovske industrije u Poreču.

Istaknuo je da tržište kapitala nosi fluktuacije te kako na to treba biti spreman.

- Neki se već pripremaju kako bi smanjili izloženost tržištu, a mi kao regulator nadziremo zakonitost i šaljemo poruku da imovinom treba upravljati u najboljem interesu članova, izjavio je Matek.

- Svima nam je zajednički interes da mirovinski fondovi ulažu u razvoj, jer bolje upravljanje može značiti više prinose, kazao je, dodavši kako se "mirovinskim fondovima često zamjera uzimanje prevelike naknade za upravljanje portfeljima".

- Ove godine naknada iznosi 0,41 posto vrijednosti imovine. Zakonski je određeno da se ona svake godine smanjuje za sedam posto. To su jedne od najnižih naknada za upravljanje na tržištu, istaknuo je poručivši kako je situacija na tržištu kapitala daleko od idealne.

Peta zajednička konferencija Zagrebačke burze i fondovske industrije na temu "Izazov promjene 2016." kao središnje okupljanje financijske zajednice iz Hrvatske i regije, koja je ove godine okupila 30 govornika te više od 450 sudionika iz svih grana financijske industrije iz Hrvatske, regije i svijeta, započela je u četvrtak u Poreču.

Ustvrdivši kako je ovogodišnja konferencija najuspješnija po broju sudionika otkako su se ujedinile konferencije Zagrebačke burze i fondovske industrije, predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić izrazila je zadovoljstvo što se odluka o zajedničkoj organizaciji konferencije s mirovinskim fondovima pokazala ispravnom, jer je značajno proširen krug tema koje zanimaju sve sudionike financijske industrije u Hrvatskoj i regiji.

- Svake godine otvaramo nove teme, a ove je godine to financiranje malih i srednjih poduzeća, kazala je Gažić.

Predsjednik Udruge mirovinskih fondova i mirovinskih osiguravajućih društava Petar Vlaić istaknuo je kako je konferencija postala prepoznatljiva i izvan Hrvatske.

- Ove godine donosimo teme od globalnih pogleda na pokretače tržišta kao što su inflacija, globalni rast i geopolitičke prilike, preko sektorskih pregleda i novih načina ulaganja, do teme koja je u središtu naših razmišljanja kao upravitelja mirovinskim fondovima, a to su dugoročni demografski trendovi i njihov budući velik utjecaj na mirovinsku štednju, poručio je Vlaić.

Dodijeljene su i nagrade tvrtkama koje su ostvarile najbolje odnose s investitorima. Prva nagrada pripala je Atlantic grupi, drugu je dobio financijski direktor Tankerske Next Generation Mario Devošić dok je treća pripala Ericssonu Nikoli Tesli. U konkurenciju su ušla društva iz sastava indeksa Crobex te društva uvrštena u službeno tržište Zagrebačke burze.

28. siječanj 2023 02:12