Hrvatska
StoryEditor

Mateša: Sportska televizija posluje u skladu sa zakonom

18. Studeni 2013.
Piše:
lider.media

HOO je u 2012. godini dao Sportskoj televiziji jednu pozajmicu od 350.000,00 kn i tri u 2013. godini u ukupnom iznosu od 2.954.715,65 kn, sve na teret vlastitih sredstava HOO-a. Vijeće je odobrilo predmetne pozajmice, a sukladno odluci Skupštine HOO-a navedene pozajmice pretvorene su u temeljni kapital SPTV-a. Također, sve dospjele rate za kreditna zaduženja na vrijeme su podmirivane.

To je rečeno nakon današnje sjednice Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora, a predsjednik HOO-a Zlatko Mateša na konferenciji za medije iznio je podatke o poslovanju Sportske televizije.

- Uzimajući u obzir sve u posljednje vrijeme izrečene objede na račun poslovanja HOO-a, SPTV-a i mene osobno, logičan je zaključak da je nekome u interesu udaljiti hrvatski sport s nacionalne razine, te onemogućiti poslovanje Sportske televizije u potpunosti. Ponovno naglašavam kako Sportska televizija posluje u skladu sa zakonom i poštuje propise – kazao je Mateša.

Na sjednici je razmatrano izvješće o poslovanju SPTV-a, naročito u kontekstu presude Visokog upravnog suda od 24. srpnja 2013. godine. Naime, postupajući po tužbi jednog trgovačkog društva iz Splita Visoki upravni sud je donio odluku kojom se poništava odluka Agencije za elektroničke medije RH od 17. prosinca 2010. te se nalaže Agenciji donošenje nove odluke. Time je došlo do pravne nesigurnosti te je otvoren čitav niz pravnih pitanja vezanih za položaj i prava nakladnika, pa tako i SPTV-a. Pravne posljedice takve presude razmatraju odvjetnici SPTV-a koji će izvijestiti Vijeće HOO-a o i istima, uključivo i eventualnim naknadama štete o čemu će Vijeće biti posebno izviješteno.

- Što se tiče financijskog poslovanja SPTV-a, proračunski nadzor Ministarstva financija nije utvrdio nepravilnosti, a posebno ne „malverzacije“ kako se to pokušava insinuirati. Utvrđene su samo određene administrativne greške, koje su vrlo brzo ispravljene. Što se tiče odobrenih pozajmica, koje su, na teret vlastitih sredstava HOO-a dane SPTV-u bile su isključivo u funkciji omogućavanja funkcioniranja i ostvarivanja programskih ciljeva SPTV-a, u uvjetima teškog gospodarskog nazadovanja, nelikvidnosti i raspada marketinškog tržišta u RH – navodi Vijeće HOO-a.

Ističu i kako je važno napomenuti da potpora projektu SPTV-a ni na koji način nije utjecala ili umanjila financiranje bilo kojeg korisnika proračunskih sredstava HOO-a. Tijekom poslovanja, kako navode, vodili su računa o prihodima i rashodima, provodili restrukturiranje poslovanja, te smanjili broj zaposlenih.

26. travanj 2024 16:22