Hrvatska
StoryEditor

Međunarodne pričuve porasle za 440 milijuna eura

12. Rujan 2012.

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) na današnjoj je redovitoj sjednici razmotrio najnovije pokazatelje o novčanim i gospodarskim kretanjima, izvješća o financijskom poslovanju središnje banke u prvom ovogodišnjem polugodištu, te izvješće o stanju u bankovnom sustavu u drugom tromjesečju ove godine, priopćeno je iz HNB-a iz kojeg ističu i da su međunarodne pričuve porasle i u ovoj godini.

Članovi Savjeta HNB-a raspravljali su i o upravljanju međunarodnim pričuvama, koje su krajem lipnja iznosile ukupno 11,6 milijardi eura, što je za 440 milijuna eura više nego na isteku prošle godine. Neto vrijednost međunarodnih pričuva iznosila je 10,4 milijarde eura, odnosno 399 milijuna eura više nego u prosincu prošle godine, navodi se u priopćenju.

Istaknuto je da se u upravljanju pričuvama i dalje vodi računa prvenstveno o njihovoj sigurnosti i likvidnosti, u vrlo složenim i teško predvidljivim uvjetima na međunarodnim financijskim tržištima, naglašavaju iz središnje banke.

Kako je priopćeno nakon sjednice Savjeta HNB-a, Banco Popolare Croatia d.d., Zagreb dobila je suglasnost da se Andrea Marabini imenuje predsjednikom, a Ivanu Dujmoviću produži mandat kao članu uprave. U Croatia banci d.d., Zagreb, predsjednica uprave bit će Suzana Brenko, a članovi uprave Stjepan Mandić i Jasminka Gregurić Matić, dok u Karlovačkoj banci d.d., Karlovac, dužnost predsjednika uprave preuzima Josip Delaš, a članica uprave postaje Amalija Ikšić.

Na današnjoj sjednici donijeta je i odluka o puštanju u optjecaj kovanica kuna i lipa s oznakom kovanja "2012." od 24. rujna ove godine, navodi se u priopćenju HNB-a.

03. veljača 2023 02:03