Hrvatska
StoryEditor

MIPRO: Neophodna digitalna transformacija poduzeća

01. Lipanj 2016.

Međunarodni skup o informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji, elektronici i mikroelektronici MIPRO 2016., koji je okupio oko 1200 sudionika iz 40-ak zemlja, u srijedu je počeo raspravom u kojoj je naglašena neophodna digitalna transformacija poduzeća.

Digitalna transformacija može osigurati troškovnu učinkovitost poduzeća, rečeno je. Naglašeno je da program državnih potpora za znanstvena istraživanja treba što prije donijeti i da administrativne barijere treba ukinuti. Istaknuta je i potreba za kvalitetnijim cjeloživotnim obrazovanjem.

Pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Jure Šarić istaknuo je Vladino opredjeljenje za razvoj i ulaganja u suvremenu digitalnu infrastrukturu.

Pomoćnik ministra gospodarstva Zdeslav Matić rekao da se Vlada formirala potkraj siječnja i da možda nije posve jasan smjer kojim je krenula, ali da vjeruje kako će sljedećih nekoliko tjedana taj smjer biti jasan te da će nastupiti kao snažan tim i neće se raspustiti kao skup pojedinaca.

Dodao je kako cijene energije u svijetu padaju, energetske kompanije prilagođavaju se takvim trendovima, a elektroprivrede fokusiraju na mrežne i regulirane djelatnosti, pristup kupcu i zeleni poslovanje, dok "prljavo" pokušavaju napustiti.

Kod nas je, kazao je Matić, drukčije - dok na tržištima cijene energenata padaju, energetika je sve zanimljivija, pa političari i stranke u svojim programima drže energiju na visokom mjestu.

Direktor Hrvatske burze električne energije (Cropex) Ivica Toljan rekao je da je ta burza s trgovanjem počela u veljači te da je u svibnju ukupna trgovina bila oko 70 milijuna kilovatsati ili oko 2 milijuna eura. Naglasio je da je riječ o poslu koji Hrvatskoj može donijeti velike koristi, da su članovi te burze uglavnom renomirane tvrtke te da je regionalni razvoj trgovanja električnom energijom neminovan. Najavio je da će u studenom biti pokrenut projekt koji će omogućiti Cropexu trgovanje uživo.

Saša Kramar iz Hrvatskog telekoma kazao je da je HT lani uložio 1,5 milijarda kuna i da ta ulaganja uglavnom idu u razvoj fiksne, mobilne infrastrukture i širokopojasni internet. Dodao je da se s ulaganjima nastavlja te je u prvom ovogodišnjem tromjesečju uložen 41 milijun kuna više nego lani.

Predsjednik Uprave Končar Industrije Darinko Bago naveo je da je lani u toj tvrtki zabilježen porast prihoda od 15 posto, a direktorica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević naglasila je važnost reforme obrazovanja kao temelja umreženog društva i digitalne ekonomije.

Na 39. MIPRO-u  od 30. svibnja do 3. lipnja sudjeluju  ICT profesionalci i menadžeri, obrazovni stručnjaci i  poslovnih ljudi, osobe različitih ICT struka i profila iz gotovo 40 zemalja sa svih kontinenata.

Ove godine po prvi puta organizacija EuroCloud Hrvatska, u suradnji s MIPRO-om, organizira konferenciju Cloud Day, koja će se održati 2. lipnja, a  iz MIPRO-a najavljuju da će Dan računalstva u oblaku donijeti odgovore na najčešća pitanja i zablude u vezi sa sigurnosti i privatnosti podataka u cloud tehnologiji.

20. travanj 2024 12:42