Hrvatska
StoryEditor

Misija mesijanskog Mosta

23. Studeni 2015.

Dok Europa i svijet strahuju od novih terorističkih napada pokušavajući otkriti tko će biti slijedeća meta, dok su u Sarajevu ubijena dvojica vojnika, dok Slovenija ne miče postavljenu žicu na hrvatskoj strani, a Lika je zametena snijegom, političari se u nas i dalje bave sami sobom.

U taj usporedni svijet se odlično uklopio Most koji u kratkom vremenu ubrzano obolijeva od svih bolesti s kojima se drugi suočavaju kroz duža razdoblja. Na žalost to se ne odnosi na ubrzani dogovor s nekom od velikih koalicija, jer čelnik Mosta Božo Petrov najavljuje da će krugovi pregovora s HDZ-om i SDP-om trajati dva do tri tjedna. Također ostaju pri zahtjevu da se usuglase s HDZ-om i SDP-om kako bi zajedno skrojili vladu stručnjaka koji će pokrenuti promjene. Pri tome zaboravlja da Most nije dobio glasove da se dogovori sa svima. Većina glasača je ipak odabrala promjene i nije jasno zbog čega se pregovara s objema strankama ravnopravno iako SDP pokušava razbiti Most, što se vidjelo iz ‘tajnih‘ dogovora s Dragom Prgometom. Nije jasno ni zašto Petrov i dalje misli da za veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a treba misija mesijanskog Mosta. Da ju žele, napravili bi ju sami.

U tužnoj koloni sjećanja do Memorijalnog groblja 50.000 hodočasnika obilježilo je 24 godine od žrtve Vukovara. Uz Vukovarce su bili i hrvatski vojnici u Afganistanu u Mazar-e Šarifu koji su pješačili 12 kilometara u čast grada junaka. Nažalost, tri dana poslije preminuo je vukovarski branitelj Darko Pajičić od posljedica pretjerane policijske sile. Pajičiću je prije više od dvije godine policajac nanio teške ozljede kada je Pajičić pokušao razbiti ćirilične ploču na zgradi policije u Vukovaru. Protiv policajca je podnesena kaznena prijava, no do danas slučaj nije riješen.          

Za poduzetnice godine izabrane su Katica Hauptfeld, vlasnica turističke agencije Katarina line i Elizabeta Planinić, vlasnica agencije Putuj bolje te servisa za održavanje grobova Čuvari sjećanja. U svojoj agenciji Katica Hauptfeld zapošljava 27 žena od 35 djelatnika te ju se inače naziva najmoćnijom brodovlasnicom na Jadranu zbog mnogih turističkih brodova koje posjeduje. Kada je prije četiri godine ostala bez posla Elizabeta Planinić je pokrenula prva u Hrvatskoj uslugu za održavanje grobova, čega se sama dosjetila. Njena druga agencija namijenjena je poslovnim putovanjima. U Hrvatskoj je inače prošle godine 20 posto tvrtki (skoro 20.000) bilo u vlasništvu žena. Nagrade su dodijelile mreža poslovnih žena Woman in Adria, Hrvatska gospodarska komora i Razvojna agencija Zagreb u sklopu Svjetskog dana poduzetnica.

Konferencija poslovnog tjednika Lider ‘48 sati – 7. susret gradonačelnika i poduzetnika‘ održana u Termama Tuhelj istaknula je potrebu jače uloge gradova i mjesne samouprave u poticanju poduzetništva. Uz predstavljanje gradova koji podržavaju poduzetnike, organizirani su mnogi okrugli stolovi i predavanja na kojima se govorilo kako gradovi privlače ulagače te koliko su konkurentni. Željko Turk predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića, rekao je da se mjesna vlast najbolje može odgovoriti na sva pitanja u gradovima te da ne mogu ništa napraviti bez suradnje s gospodarstvenicima. Ivana Maletić, zastupnica u Europskom parlamentu, kazala je, pak, da hrvatski napredak koče birokracija i prevelik broj propisa te da se svi problemi neće riješiti ukidanjem ili spajanjem županija. Odgovor je za nju na te teškoće u načelima Europske unije - partnerstvu, strateškom pristupu, postavljanju ciljeva i indikatora mjerenja uspješnosti te jednostavnosti. Na okruglom stolu ‘Kako do win - win investicije‘ došlo je do žustre rasprave oko rada Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom kojim su posebice bili nezadovoljni gradonačelnici Senja i Ogulina, Darko Nekić i Jure Turković.  

29. travanj 2024 06:07