Hrvatska
StoryEditor

Mladi s ruba društva ne vide mjere HZZ-a kao korisne za svoju budućnost na tržištu rada

18. Ožujak 2015.

Izrada evaluacijskog izvještaja ’Mladi iz alternativne skrbi- na marginama Garancije’ planirana je kao jedna od glavnih aktivnosti projekta ’Garancija za sve mlade’, a rezultati tog izvještaja predstavljeni su danas u ’kući Europe’ u Zagrebu.

Istraživanje je provedeno od 5. siječnja 2013 godine pa do 24. studenog 2014., a uključivalo je 18 sudionika. Njih petero bili su mladi iz alternativne skrbi koji su koristili mjere ‘Aktivne politike zapošljavanja’, a koje od sredine 2013 provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, te petero mladih također iz alternativne skrbi koji nisu koristili navedene mjere. Također, sudjelovao je i osam poslodavca koji su zaposlili mlade iz te skupine.

- Mladi su bili zadovoljni sigurnim prihodima. Materijalna strana priče im je bila glavna motivacija za rad. No, isto tako oni ne vide ove mjere kao pomoć u uspješnoj integraciji na tržište, niti smatraju da ona ima utjecaja za pronalazak posla u budućnosti - objasnila je najvažnije rezultate istraživanja  Tanja Novosel, koja je sa Anom Prevden povodila ovo istraživanje.

Spomenuto je i kako su poslodavci najviše zamjerali mladim radnicima slabe radne navike, te kako oni zaposlenici koji imaju kriminalnu prošlost zbog toga  se osjećaju stigmatizirani.

- U 2014. 28 osoba starosti do 30 godina koristilo je mjere ‘Aktivne politike zapošljavanja’, a razlog zbog čega taj broj nije veći je neinformiranost onih za koga su te mjere i stvorene - zaključila je Novosel.

16. svibanj 2024 23:51