Hrvatska
StoryEditor

MMF: Hrvatska će osnažiti svoju poziciju ulaskom u EU

23. Siječanj 2013.

Zamjenica direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Nemat Shafik u srijedu je posjetom Sarajevu okončala posjet regiji tijekom kojega je boravila i u Hrvatskoj a iz MMF-a tim je povodom priopćeno kako je ona ohrabrena izgledima za gospodarski oporavak regije.

Uz podsjećanje kako je s predsjednikom hrvatske vlade Zoranom Milanovićem razgovarala o hrvatskom modelu rasta u kontekstu postojećih izazova iz okruženja, u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama MMF-a citiraju se riječi Nemat Shafik kako Hrvatska ima izglede osnažiti svoju ukupnu poziciju predstojećim ulaskom u Europsku uniju.

-Nastavak oprezne i vjerodostojne fiskalne konsolidacije, proširenje i provedba vladinog programa strukturalnih reformi s prioritetom na povećanju sudjelovanja na tržištu rada i unapređenju poslovne klime, dovest će Hrvatsku u snažnu poziciju da najbolje iskoristi predstojeće priključenje EU-, istakla je Shafik.

Komentirajući razgovore koje je imala s predstavnicima vlasti u BiH, zamjenica direktora MMF-a je ocijenila kako je daljnja fiskalna konsolidacija važna zadaća za tu zemlju. Pritom je pozvala na ustrajnost u provedbi reformi što bi trebalo pomoći da se poboljša gospodarski rast i uspostavi energičan privatni sektor, koji može osigurati radna mjesta i smanjiti "neprihvatljivo visoku" nezaposlenost u BiH.

Ovisno o metodologiji koja se primjenjuje u procjenama, stopa nezaposlenosti u BiH kreće se između 28 i 40 posto.

02. listopad 2023 04:20