Hrvatska
StoryEditor

Nastavlja se suđenju Željku Žderiću

21. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Na Općinskom sudu u Splitu nastavlja se glavna rasprava protiv direktora građevinske tvrtke Konstruktor Inženjering Željka Žderića. On je optužen da je krivotvorenom ispravom pokušao dokazati da ga je Slobodna Dalmacija svojim pisanjem oklevetala i time nanijela materijalnu štetu tvrtki za što je on tražio odštetu od 1,7 milijarda kuna.

Danas bi trebala svjedočiti Meri Soko, voditeljica pravne službe u Konstruktoru. Općinsko državno odvjetništvo tereti Željka Žderića da je u prosincu 2005. godine Općinskom sudu u Splitu podnio tužbu protiv splitskog dnevnog lista radi naknade štete i pritom priložio krivotvoreni dopis u kojem je lažno navedeno da je zbog pisanja Slobodne Dalmacije izgubio veliki posao u Libiji. U navodnom dopisu libijskog Glavnog vijeća za promet (za kojeg se Žderića tereti da ga je krivotvorio), bilo je navedeno da je Konstruktorova ponuda poslana na natječaj za izgradnju ceste u Libiji odbijena zbog članka objavljenog u splitskoj tiskovini u kojem je Žderić optužen za malverzacije vezano uz privatizaciju Konstruktora.

U optužnom prijedlogu Općinskog državnog odvjetništva tvrdi se da je Žderić znao da ponuda Konstruktora nije poslana na natječaj i da dopis (koji je poslao sudu) ne potječe od nadležnog tijela. Žderić je u svojim medijskim istupima 2007. godine tvrdio kako je, zbog članka u Slobodnoj Dalmaciji, Konstruktor izgubio posao u Libiji vrijedan 1,5 milijardi eura, te da u sudskom postupku traže odštetu 10 posto od očekivane dobiti, to jest, oko 1,7 milijarda kuna.

16. travanj 2024 23:15