Hrvatska
StoryEditor

Natječaj ‘Erste fragmenti‘ za potporu mladih likovnih umjetnika

22. Veljača 2017.

Erste banka je raspisala natječaj za 13. izdanje Erste fragmenata, kojim pruža potporu mladim i neafirmiranim likovnim umjetnicima do 30 godina te studentima akademija likovnih umjetnosti otkupom njihovih umjetničkih djela.

Autoru najboljeg likovnog djela dodijelit će i novčanu nagradu u visini 10.000,00 kuna, kao i osigurati postavljanje samostalne izložbe.  Ujedno će i ove godine dodijeliti posebnu nagradu po odabiru publike u iznosu od 3.000,00 kuna te jednu godišnju stipendiju, za koju se mogu kandidirati studenti likovnih akademija u Zagrebu, Rijeci, Osijeku ili Splitu.Svi otkupljeni i nagrađeni radovi bit će prikazani na izložbi u Galeriji Kranjčar u Zagrebu.

Djela za otkup odabrat će stručno povjerenstvo u sastavu voditelja Galerije Matice hrvatske Vanje Babića, Aleksandara Battista Ilića, dekana Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, likovne kritičarke Jutarnjeg lista Patricia Kiš, akademskog slikara Sebastijana Dračića, kustosice i umjetničke menadžerice Vanje Žanko te Antonie Jurić, voditeljice urbanokulturne platforme Erste banke – Urbanka.

Natječaj ‘Erste fragmenti‘ organizira se od 2002., a u dosadašnjim izdanjima otkupljeno je 170 djela mladih hrvatskih likovnih umjetnika, koja se danas nalaze na više od 130 lokacija, poslovnica i uredskih prostora, Erste banke u Hrvatskoj.

Autori mnogih otkupljenih radova, poput Tanje Deman, Sebastijana Dračića, Ivana Fijolića, Alema Korkuta, Ines Matijević Cakić, Lale Raščić, Zlatana Vehabovića, Matka Vekića i mnogih drugih, u međuvremenu su postali afirmirana i cijenjena imena hrvatske umjetničke scene.

29. travanj 2024 07:03