Hrvatska
StoryEditor

Nelicencirani savjetnici novi su trn u oku investicijskih društava

12. Srpanj 2015.

Hrvatskim brokerima, onih osam nebankarskih koji su uspjeli preživjeti šest godina žestoke krize na tržištu kapitala, ruke su vezane žele li proširiti svoje poslovanje i ostvariti dodatne prihode.

– Poslovi koje bismo samo mi trebali obavljati dozvoljavaju se i drugim trgovačkim društvima koja nisu u nadležnosti Hanfe, čime su ona u osjetnoj prednosti. To se ponajprije odnosi na poslove investicijskog savjetovanja i izradu raznih financijskih analiza za koje mislim da su jedini segment prema kojem se investicijska društva u bližoj budućnosti mogu usmjeravati – rekao je Krešimir Jušinski, predsjednik Uprave Antea brokera.

I ostali brokeri već su se žalili u vezi s najavljenom inicijalnom javnom ponudom HAC-ONC-a i HEP-a, ali i svih ostalih poslova države koji završavaju privatizacijom. Problem je u tome što se u izradi dokumentacije takvih privatizacijskih procesa koristi uslugama investicijskog savjetovanja koje ne rade licencirani savjetnici.

Naime, prije izlaska na tržište kapitala kompanija mora napraviti investicijsku studiju u kojoj se određuje i cijena. Brokeri smatraju da je to dio investicijskog savjetovanja, što bi prema Zakonu u tržištu kapitala mogli raditi isključivo investicijski savjetnici koji imaju Hanfinu licenciju, a prema odredbama Zakona o tržištu kapitala takvi praktično ne mogu biti zaposleni izvan investicijskih društava ili kreditnih institucija.  

Kao na početku stoljeća

Podaci ZSE pokazuju da se broj transakcija na tržištu u posljednjih nekoliko godina srozao na samo trećinu od broja iz zlatnih vremena i vratio se na razine s početka 2000-ih. Samim time su se i brokeri prilagodili situaciji. Nude uslugu trgovanja dionicama na domaćoj i stranim burzama, troškove su srezali maksimalno i nadaju se boljim vremenima. U principu rade kao i svih ovih godina do sada, samo su opstali oni koji su imali najviše snage i volje i koje nada u bolje sutra još uvijek nije napustila. I, naravno, koji su se maksimalno prilagodili.

– Revidirali smo uvjete sa svim dobavljačima te smo uspjeli osjetno smanjiti troškove. Zatvorene su sve nerentabilne podružnice te su isključene sve neprofitabilne usluge. Nažalost, u tu kategoriju došla su i osobna primanja svih zaposlenika – naglasio je Jušinski. Neki su se brokeri pak orijentirali prema inozemnim tržištima i klijentima.

– Kao posljedica smanjenja prihoda od redovnog trgovanja na burzi logičan potez bio je otvoriti nova tržišta te tako danas naši klijenti putem internetske aplikacije imaju direktan pristup najvažnijim svjetskim tržištima – objasnila je Snježana Mihinjač Horvat, predsjednica Uprave Fima vrijednosnica.

Najbolji od osam

Prema posljednjim Hanfinim podacima, osam privatnih investicijskih društava na kraju prvoga ovogodišnjeg tromjesečja ostvarilo je ukupnu dobit prije oporezivanja od 4,3 milijuna kuna. No, od tog iznosa, 4,1 milijun odnosi se na Interkapital vrijednosne papire. Ta brokerska kuća dio je grupacije InterCapital koja se, osim brokerskim uslugama, bavi investicijskim savjetovanjem, skrbništvom, investicijskim bankarstvom, upravljanjem imovinom i tako dalje. Od ostalih sedam, četiri su prvi kvartal zaključili s dobiti. Od njih, najvišu dobit prije oporezivanja od 287.000 kuna imale su Hita vrijednosnice. Ta je kuća druga prema količini dioničkog i ukupnog prometa na kraju ožujka od 220 milijuna odnosno ukupno 238 milijuna kuna.

– Od prvog dana koncept poslovanja usmjerenost je na niske interne troškove i pouzdanost usluge trgovanja internetom, a sve kako bismo mogli ponuditi konkurentnu proviziju i brz protok naloga klijenata – istaknuo je Ivica Putica, predsjednik Uprave Agram brokera, koji su u prvom kvartalu imali najviše transakcija na burzi.

Ističe da im je prvi zadatak ne gubiti – vrijeme, energiju ni minute svojih klijenata na nepotrebne operacije.

11. travanj 2024 23:21