Ukratko
StoryEditor

Davor Car (Marsh McLennan Croatia): Za realizaciju profitabilnih projekata ključno je angažirati brokera

04. Ožujak 2024.
Davor Car
Građevinsku industriju karakterizira više varijabli rizika koje utječu na sigurnost, vrijeme, dovršetak i naposljetku profitabilnost projekta. Važno je prepoznati ih i reagirati na vrijeme

Građevinska industrija važna je ne samo na globalnoj razini već je i jedan od pokretača rasta domaćega gospodarstva. Prema podacima Državnoga zavoda za statistiku (kalendarski prilagođenima indeksima), obujam građevinskih radova raste, odnosno u studenome 2023. u odnosu na studeni 2022. veći je za 6,5 posto. Davor Car, Assistant Vice President, Head of Specialties u tvrtki Marsh McLennan Croatia, dijelu vodećeg svjetskog društva za profesionalne usluge u području rizika, strategije i ljudi, kaže da je za sve građevinske subjekte iznimno važno prepoznati na vrijeme koji su to trenutačni i budući rizici kako bi na njih mogli pravodobno odgovoriti te se prilagoditi izmijenjenim okolnostima poslovanja.

Koji su to rizici, posebno uzevši u obzir zelenu tranziciju i klimatske rizike?

– Postoje osnovni ili dobro poznati rizici. U njih možemo ubrojiti rizike gradnje odnosno montaže, odgovornost prema trećima, odgovornost poslodavaca, odgovornost izvođača za onečišćenje okoliša, profesionalnu odgovornost, rizik s obzirom na građevinska postrojenja i strojeve te osiguranje robe u prijevozu. Osim tih rizika, praksa je pokazala da financijski dionici mogu zahtijevati zaštitu od financijskih gubitaka u slučaju nastanka događaja koji mogu prouzročiti veliko kašnjenje projekta, što onda izaziva financijske gubitke. To pokriće osmišljeno je kako bi se zaštitilo od gubitka očekivanih prihoda od projekata koji kasne s prelaskom u operativnu fazu ili troškova servisiranja duga preuzetoga na temelju gradnje, koji bi inače bio servisiran operativnim prihodima.

Kakvi su europski trendovi kad govorimo o osiguranju u građevinskom sektoru?

– Želimo približiti hrvatskom tržištu izvanredan osigurateljni proizvod koji je u širokoj upotrebi u svijetu već godinama. Radi se o jamstvima i obveznicama za dobro izvršenje posla. U mnogim granama gospodarstva, a posebno u građevinarstvu, uobičajena je praksa da jedna strana zahtijeva od druge jamstvo za uredno izvršenje ugovora, najčešće u obliku jamstva koje izdaje poslovna banka. Specijalizirana osiguravajuća društva mogu se smatrati alternativnim pružateljem rješenja za mnoge poslovne subjekte zato što obveznice/jamstva (surety/performance bonds) mogu biti vrlo korisna nadopuna likvidnosti društva, a istodobno ne opterećuju bilancu društva. Naravno, preporučuje se i osiguranje svih rizika izvođača građevinskih radova kao standardno i osnovno pokriće, na koja se nadograđuju dodatna, uključujući i jamstva i obveznice.

Što savjetujete dionicima s obzirom na tako širok spektar različitih rizika?

– Neovisno o kojim je konkretno rizicima riječ, ključno je da građevinski subjekti koji su im izloženi dovoljno rano stupe u kontakt sa svojim brokerom kako bi jasno artikulirali rizik i zajedno s njim odabrali najbolje opcije plasmana. Danas je ugovaranje uz pomoć brokera i u Hrvatskoj sve češće jer brokeri kao Marsh d.o.o. razumiju iznimno širok spektar rizika koji proizlaze iz građevinske struke te se ujedno odgovornost za adekvatnost pokrića prebacuje na brokera koji za svoju uslugu jamči financijski, posjedovanjem police osiguranja profesionalne odgovornosti. Veći pomaci na brokerskom tržištu već su vidljivi s obzirom na to da sve više građevinskih poduzetnika angažira brokere, što je praksa i na financijski razvijenijim zapadnim tržištima.

Kako konkretno Marsh McLennan može pomoći investitorima, izvođačima radova, inženjerskim konzultantima ili projektnim partnerima?

–​ Marshev globalni tim s više od 1200 stručnjaka u građevinskoj industriji, Marsh Construction Speciality, od kojih je dio angažiran i u Hrvatskoj, pomaže klijentima u realizaciji građevinskih projekata u svim regijama svijeta. Više od trideset godina podupiremo poslovne subjekte točnim procjenjivanjem njihovih rizika, minimiziranjem neizvjesnosti i prihvaćanjem isključivo sigurnosti kao pokretača poslovanja. Konkretno, nerijetko je osiguravateljima izazov i stvoriti apetit za pojedini rizik. Da pojednostavnim: praksa pokazuje da postoje situacije kad građevinski subjekt želi osigurati radove, ali na hrvatskom tržištu trenutačno nema osiguravatelja koji mu želi dati pokriće, odnosno osigurati konkretni rizik. Za realizaciju profitabilnih projekata u tom sektoru ključno je angažirati brokera i provesti sveobuhvatne mjere za minimiziranje rizika.

28. travanj 2024 23:26