Hrvatska
StoryEditor

Novi trendovi u segmentu pametne urbane mobilnosti

27. Ožujak 2016.
Piše:
lider.media

Urbani planeri morali bi osmisliti novu infrastrukturu da bi tradicionalno riješili prometne gužve. Bilo bi to vrlo skupo i gradnja infrastrukture predugo bi trajala

U gradovima diljem svijeta prometne gužve jako utječu na mobilnost građana i kreiraju velike troškove koji proizlaze iz vremena utrošenog na putovanje i uvelike utječu na emisije štetnih plinova. Navedeno kreira problem i urbanim planerima koji, da bi na tradicionalan način riješili navedeni prometni problem, moraju kreirati novu infrastrukturu, koja je vrlo skupa i treba mnogo vremena za njezinu izgradnju. Gradovi su počeli razmišljati na netradicionalan način i pokušavaju tom problemu doskočiti upotrebom novih prometnih modela koji podrazumijevaju kombiniranje različitih vidova prometa te korištenjem dostupnim informacijama koje bi putnicima trebale olakšati odluke o načinu putovanja.

Navedeno potiče neke nove trendove u segmentu pametne urbane mobilnosti. O ovoj temi pisali smo jučer, a sada vam donosimo nove trendove u segmentu pametne urbane mobilnosti.

1. Masovna konektivnostPovezuju se razni tipovi prometala i ostali relevantni dionici pri čemu se u stvarnom vremenu dobivaju relevantne informacije poput onih kako najbrže i najjednostavnije doći do mjesta na koje smo se zaputili i kakvo je stanje na trasi.

2. Dinamičko kreiranje cijena U stvarnom vremenu upravlja se cijenama prijevoza, a na temelju varijabli kao što su: vrijeme u danu, trenutačna gužva, brzina, zauzetost prometala, kreiranje emisija stakleničkih plinova, ruta kojom se putuje i slično.

3. Usredotočenost na putnika Dolaskom novih tehnologija potrebe putnika stavljaju se u prvi plan, a gradovi im i putem aplikacija pružaju relevantne informacije u stvarnom vremenu.

4. Integriranost Svi načini prijevoza koje upotrebljava putnik trebali bi biti maksimalno integrirani i u realnom se vremenu prilagođavati situaciji.

5. Internet automobila Koncept nastaje zbog razvoja vozila bez vozača, što bi moglo napraviti revoluciju u pametnoj mobilnosti.

6. Dinamičko plaćanje usluge prijevoza Zasniva se na izvješćivanju putnika u stvarnom vremenu o parametrima koji su presudni u donošenju odluka vezanih uz putovanje.

7. Socijalno umreženi prijevoz Temelji se na kombiniranju različitih tipova prometala povezanih sa socijalnim mrežama i aplikacijama.

20. travanj 2024 11:53