Ukratko
StoryEditor

Dragutin Gotal, direktor marke Peugeot: Peugeot postavlja trendove u mobilnosti

11. Listopad 2024.
Dragutin Gotal, direktor marke Peugeot  
Svi modeli marke Peugeot potkraj godine imat će svoju električnu inačicu. Peugeot je spreman odgovoriti na buduće propise i regulative te spremno čeka da se na hrvatskom tržištu osnaži prodaja električnih vozila

Peugeot ove godine predstavlja mnoštvo novosti. Godinu je započeo predstavljanjem obnovljenog modela 208, jednog od svojih najprodavanijih modela na hrvatskom tržištu, a vrhunac ovogodišnjih predstavljanja dogodio se početkom lipnja kad je javnosti predstavljen novi 3008, nasljednik jednog od najprodavanijih modela marke, koji je u proteklih sedam godina oduševio više od 1,3 milijuna kupaca u 130 zemalja. Dragutin Gotal, direktor marke Peugeot, najavljuje da će u posljednjem kvartalu 2024. još predstaviti novi 5008, obiteljski SUV sa sedam sjedala čijim će lansiranjem Peugeot postati broj jedan mainstream marka s najširom ponudom električnih vozila.

Dolazak novog modela 3008 svojevrsna je prekretnica za marku jer donosi mnoge stvari koje do sada nismo vidjeli ni na jednom Peugeotu, kako tehnički tako i dizajnerski. Po čemu je on poseban?

– Novi 3008 je privlačan fastback SUV, prvi model iz grupacije Stellantis nastao na novoj platformi Stellantis (STLA) Medium, koja marku odvodi na novu razinu. Riječ je o inovativnoj platformi osmišljenoj da u najvećoj mjeri ispuni sve najvažnije kriterije kupaca: užitak u vožnji, performanse, učinkovitost te povezane usluge.

Novosti ima i u unutrašnjosti. Jedinstveni i-Cockpit je u 3008 doživio pravu evoluciju i sada izgleda osjetno drugačije nego na prijašnjim modelima. Donosi li, osim novog izgleda, i neke funkcionalne novosti?

– Novi Peugeot Panoramic i-Cockpit® ima posve novu arhitekturu. Inovativnost proizlazi iz toga što je panoramski zaslon postavljen na armaturnu ploču sustavom koji nije vidljiv iz putničkog prostora. Panoramski zaslon lebdi iznad armaturne ploče. Efekt ‘lebdenja‘ naglašen je ambijentalnim LED osvjetljenjem koje se emitira ispod zaslona. Tim je rasporedom poboljšana pristupačnost i vidljivost informacija na 21-inčnom dodirnom zaslonu. Osim toga, tu je i u potpunosti novi upravljač s tipkama osjetljivim na dodir, koji je pomno redizajniran kako bi omogućio još veći užitak u vožnji.

Koje su dodatne posebnosti novog Peugeota 3008?

– Peugeot ide korak dalje kad je riječ o poluautonomnoj vožnji i predstavlja sustav Drive Assist Plus. Taj sustav vozaču pomaže u promjeni voznog traka tako što se koristi svim senzorima automobila (kamerama, radarom...) i informacije koje prikuplja iz navigacije. Sustavi su osmišljeni da pomognu vozaču na cestama s više trakova, kao što su autoceste ili brze ceste. Osim toga, Peugeot prvi put nudi mogućnost opremanja prednjih sjedala prilagodljivim bočnim potporama koje se električno napuhuju ili ispuhuju kako bi se savršeno prilagodile zahtjevima putnika, a 3008 GT serijski je opremljen novom Pixel LED tehnologijom koja automatski prilagođava snop prednjih svjetala uvjetima u prometu, održavajući optimalno osvjetljenje bez ometanja drugih sudionika.

Potkraj godine dolazi novi model na istoj osnovi, veći 5008. Po čemu se on ističe?

– Novi 5008 veliko je SUV vozilo moderne arhitekture i obećavajuće prostranosti. Uz 2,9 m međuosovinskog razmaka može imati do sedam mjesta, nudi izdašan unutrašnji prostor, jednostavan pristup udobnom trećem redu, veliku modularnost sjedala i velik obujam prtljažnika (748 l).

Po čemu se Peugeot ističe u odnosu na ostale konkurente na tržištu?

– Službeno s krajem ove godine svi će Peugeot modeli osobnih i lakih gospodarskih vozila imati u ponudi svoju električnu inačicu, čime će Peugeot postati prva mainstream marka koja će svojim kupcima ponuditi najširu paletu elektrificiranih vozila trenutačno dostupnu na tržištu.. To pokazuje da smo ukorak s trendom elektrifikacije, spremni odgovoriti na buduće propise i regulative te da ćemo biti spremni kad se na hrvatskom tržištu osnaži prodaja električnih vozila.

Često vidimo da za neke modele nudite prodajne akcije. Što je sada aktualno i što nam spremate u bliskoj budućnosti?

– Za posljednje tromjesečje pripremili smo atraktivne ponude financiranja, od kojih bih istaknuo financiranje na trećine s 0% kamatnom stopom i raznim dodatnim pogodnostima koje će kupci moći saznati u prodajnim salonima.

16. listopad 2024 21:20