Hrvatska
StoryEditor

Novinić: Kriteriji za strateške investicije bili su prestrogi

22. Kolovoz 2014.
Piše:
liderhrt

Dobro je pitanje zašto nema više investicija, a ne zašto nema investicija. Jer, investicija ima kao i prije, ili nešto manje, no njihova je kvaliteta puno veća, kazao je Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost.

On je sinoć u Dnevniku 3 kazao kako se prije investiralo u telekomunikacije i naftne kompanije, a sada se investira u hotele i proizvodne pogone.

Zakon o strateškim investicijama Sabor je donio prije nešto manje od deset mjeseci, no sada se najavljuje njegovo mijenjanje. Država je shvatila da u pripremnoj fazi projekta investitori ne mogu osigurati sav novac, kao i da treba još ljudi koji će raditi na strateškim projektima.

- Što se tiče Zakona o strateškim investicijama, prestrogi su bili kriteriji. Nedorečenost propisa, često mijenjanje zakona i dugi sudski propisi, najveći su problemi koje ističu investitori. Jer, za investiranje je bitna predvidljivost. No valja istaknuti da su birokratske barijere ipak smanjene: npr. niti jedan investitor s kojim mi surađujemo nije čekao građevinsku dozvolu dulje od 21 dana - rekao je Novinić.

Do sada je 5 projekata proglašeno strateškim, a vrijedni su 15 milijardi kuna. Još sedam ih je u proceduri, a čak 28 projekata je odbačeno, uglavnom zbog nepotpune dokumentacije.

16. svibanj 2024 16:03