Hrvatska
StoryEditor

Nužno je naći novac za smanjenje duga, a potom se baviti investicijama i reformama

25. Siječanj 2016.
Piše:
liderhrt

Premijer Tihomir Orešković u intervjuu za HRT kazao je da neće smanjivati plaće i mirovine, niti dirati u radnička i socijalna prava, te kazao kako neće dozvoliti da ga isprovociraju ideološke teme. Svima su nam jasni zajednički ciljevi za bolji život i bolji standard, rekao je.

O proračunu je raspravljao s ministrom financija Zdravkom Marićem, na koji način se mogu smanjiti rashodi i podići produktivnost. Na pitanje čeka li nas dolina suza, odgovorio je kako se nada da suza neće biti, ali da treba provesti reforme.

Za program IFO instituta kaže kako se radi o konkretnom dokumentu i u smislu primjera drugih država koje bi RH mogla iskoristiti. Ustvrdit ćemo što je najbitnije za Hrvatsku, dodao je.

Prvo na što će se fokusirati je dug i 500 miiljuna eura koje bi trebalo izvući iz mrtvog kapitala. Nužno je naći sredstva za smanjenje duga, a potom se baviti investicijama i reformama. Oko 500 milijuna treba i za srednje i male poduzetnike, ističe.

Ne želi i neće smanjiti socijalna prava. Treba ih osigurati, i surađivati sa sindikatima. Radio sam to i u Plivi, smatram ih bitnim partnerima, kaže.

Orešković je kazao kako će se uvesti porez na nekretnine, ali će se fokusirati na one koje nisu u funkciji ili na one koje imaju više nekretnina. Kuća u kojoj obitelj živi neće biti oporezivana, objašnjava premijer.

Obećao je i da će tečaj franka ostati zamrznut, a najavio je i kako što prije treba razgovarati s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem.

28. travanj 2024 22:49