Hrvatska
StoryEditor

Od 2014. u proračun ulaze Hanfa i Fond za naknadu oduzete imovine?

16. Srpanj 2013.

Ministarstvo financija predlaže da s početkom iduće godine u državni proračun uđu Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i Fond za naknadu oduzete imovine.

Prijedloge izmjena Zakona o Hanfi i Zakona o Fondu za naknadu oduzete imovine, prema kojima bi te dvije institucije postale proračunski korisnici od 1. siječnja 2014. godine, Ministarstvo financija objavilo je na svojim internet stranicama i o njima do 25. kolovoza traje javna rasprava.

Prema prijedlogu, Hanfa i Fond za naknadu oduzete imovine bi od iduće godine bili proračunski korisnici i sredstva za njihov rad osiguravala bi se u proračunu. Tako bi i prihodi koje Hanfa ostvari od prihoda i naknada, a Fond od prodaje stanova stanarima koji su pravo na otkup stana stekli sukladno odredbama Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, postali prihodi državnog proračuna.

Također, i pomoći ili donacije koje te dvije institucije prime od međunarodnih organizacija te od tijela i fondova EU radi unaprjeđenja stručne ili tehničke razine djelatnosti, bili bi prihodi tih institucija i uplaćivali bi se u državni proračun.

Po podacima koje iznosi Ministarstvo, ukupni prihodi Hanfe u prošloj su godini iznosili 42,76 milijuna kuna, a ukupni rashodi 39,71 milijun kuna. Tako je preneseni višak prihoda 2012. iznosio 17,39 milijuna kuna, pa je Hanfa financijsku godinu završila s viškom prihoda raspoloživim u sljedećem razdoblju u iznosu od 20,45 milijuna kuna.

Ukupni pak prihodi Fonda za naknadu oduzete imovine u 2011. su iznosili 115,01 milijun kuna, a rashodi 140,66 milijuna, pa iako je te godine ostvaren manjak prihoda, s obzirom na preneseni višak iz prijašnjih godina, Fond je imao višak prihoda raspoloživ u sljedećem razdoblju u iznosu od 825 tisuća kuna.

Prošle su pak godine ukupni prihodi Fonda iznosili 159,33 milijuna kuna, a ukupni rashodi 158,8 milijuna kuna, pa višak prihoda raspoloživ u sljedećem razdoblju iznosi 1,35 milijuna kuna, navodi Ministarstvo.

Cilj je predloženih izmjena, kako objašnjavaju iz Ministarstva financija, da se Hanfa i Fond za naknadu oduzete imovine izjednače u pravima i obvezama s institucijama koje su već proračunski korisnici, kao što su primjerice Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, Agencija za regulaciju tržišta željezničkih usluga, Agencija za zaštitu osobnih podataka, ili Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom itd., koje imaju sličan način poslovanja i financiranja kao Hanfa, odnosno Fond za naknadu oduzete imovine.

29. travanj 2024 20:00