Hrvatska
StoryEditor

Od zabrane outsourcinga do nacionalizacije

22. Lipanj 2014.

Već mi je pun kufer outsorcinga i referenduma, a sad smo dobili još i - spin-off. Umjesto proklamirane uštede - nova državna megatvrtka za čistačice.

Strah od privatnog sektora konstanta je ove vlade. Zakon o radu već dugo je ‘u šturcu’, a sad je i pompozno najavljivani outsourcing razblažen do neprepoznatljivosti. A cijela je ta priča - i sindikalna i Vladina - uvreda privatnom sektoru.

Da, kod privatnika se mora više raditi nego u državnoj službi. I zato privatne kompanije u pravilu imaju bolje rezultate od državnih, a škole i bolnice s outsourcanim čistačicama mogle bi biti čišće nego danas. No ostaje još jedna nepoznanica: kad će Spomenka Avberšek i ostatak ‘sindikalne košarice’ napokon pozvati na referendum prema kojem bi se zabranilo da privatne tvrtke zapošljavaju ili angažiraju čistačice iz privatnog sektora. Tek nakon toga možemo krenuti i u opću nacionalizaciju.

U sve to savršeno se uklapa jadikovka turističkog Lorenzina: ‘Nažalost, u politike pojedinih poduzeća ne mogu se uplitati.’ A ja bih rekao: nasreću, ministre, nasreću!

28. travanj 2024 21:01