Hrvatska
StoryEditor

Odbili investitore uz poruku: Ne dajte se obeshrabriti!

23. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Nakon što je Gradsko vijeće Velike Gorice jednoglasno odbilo gradnju bioelektrane investitora HEP OIE-a na velikogoričkom području (kraj jezera Čiče), oglasio se i gradonačelnik Dražen Barišić.

Iako se osobno zalagao za gradnju bioelektrane, prvog takvog projekta u Hrvatskoj, vrijednog više od 80 milijuna eura, smatrajući da će njezina izgradnja omogućiti jeftinije grijanje Velikogoričanima, ali i otvaranje novih radnih mjesta, u priopćenju je naveo kako uvažava volju građana i njihove strahove. Istaknuo je i kako je sam HEP mogao bolje informirati građane o tom projektu i pružiti im više činjenica na temelju kojih bi mogli donijeti odluke. Naime, glavni protivnici gradnje elektrane bili su stanovnici okolnih velikogoričkih sela udruženi u Akciju za Turopolje tvrdeći kako je biolektrana na šumsku biomasu samo paravan te da će ona, ni više ni manje nego poslužiti za spaljivanje europskog komunalnog otpada!

Spominjalo se i opustošenje turopoljskih šuma, zagađenje okoliša te blizina već desetljećima najavljivanog športsko-rekreacijskog centra kraj jezera Čiče. Navodile su se tone letećeg pepela, buka i smrad, te kako je projekt prevelikih gabarita, u blizini velike prometnice i kuća itd. Očito je da je niz ovih argumenata neutemeljen jer bioelektrana na šumsku biomasu (sirovina-šumske sječke) spada u obnovljive izvore energije koji je središnji cilj energetske politike EU-a, ali i Hrvatske koja svoju energetsku politiku usklađuje s europskom. Naime, obnovljivi izvori energije imaju značajnu ulogu u obuzdavanju emisije ugljičnog dioksida (CO2) i ostalih stakleničkih plinova te osigurava energetsku neovisnost u vremenima nestabilnih cijena energije i sve veće ovisnosti o uvozu. Tako da je u slučaju gradnje bioelektrane na šumsku biomasu uistinu teško govoriti o zagađenju, posebice u kontekstu postojećih 16 kotlovnica na lož ulje u Velikoj Gorici starih i do 30 godina koje su puno veći zagađivači.

Priča o tome kako je prava namjera bioelektrane spaljivanje europskog komunalnog otpada iliti smeća spada u najgore oblike teorije zavjere i zlonamjerno je zastrašivanje neinformiranih građana. HEP OIE je to više puta demantirao ističući kako spaljivanje smeća ne spada u djelatnost HEP-a. Isto tako, HEP OIE je osigurao financiranje iz sredstava njemačke razvojne banke KfW, a projekt je prijavljen u Strukturne fondove Europske unije. Jasno je da za dobivanje kredita kod banaka, a posebice za izvlačenje novca iz EU fondova projekt mora biti detaljno razrađen. Tako da je nemoguće da biolektrana jednostavno umjesto drvne sječke kao energent krene koristiti drugu sirovinu, primjerice komunalni otpad.

Glede blizine planirane gradnje športsko-rekreativnog centra kraj Jezera Čiče, treba znati da koncesiju za vađenje šljunka lokalni tajkun Željko Žužić i tvrtka Hidrel imaju do 2015. godine. Isto tako lokalne vlasti već desetljećima obećavaju gradnju tog centra i u planu je svake vlasti, tako da je teško vjerovati da i dalje neće ostati samo na razini želja i obećanja pred izbore.S druge strane, očito je da i HEP –OIE nije dovoljno komunicirao s građanima, a bilo je i opravdanih prigovora na njihovu studiju utjecaja na okoliš da je nedorečena i da ne donosi odgovore na sva relevantna pitanja. Na žalost, te očite propuste u komunikaciji i informiranju građana iskoristili su političari za prikupljanje jeftinih političkih bodova prije lokalnih izbora. Umjesto da su u interesu cijele lokalne zajednice pomogli da se ispravi taj šum, oni su poticali neutemeljene strahove stanovništva i tako otjerali jednu od najvećih investicija u Velikoj Gorici. Da ironija bude veća, gradonačelnik Barišić u istom priopćenju poziva investitore da se ne obeshrabre i da dođu u Veliku Goricu. Nevjerojatno je da je odbijanje HEP-ove investicije na ovakav način poticajno za druge investitore, kojih ionako nema na vidiku.

Iz HEP-a pak nisu bili riječiti. Ne žele komentirati odluku Gradskog vijeća, tek su priopćili kako razmatraju stanje na projektu nakon odbijenice. I dalje poručuju kako su otvoreni za suradnju i razmjenu informacija o projektu tim više što ga je moguće realizirati jedino u suradnji s lokalnom zajednicom.

19. travanj 2024 07:20