Hrvatska
StoryEditor

Orešković: Tri glavna cilja ove Vlade su gospodarski rast, konkurentnost i kvaliteta života

22. Siječanj 2016.
Piše:
lider.media

[gallery columns="5" ids="221523,221524,221525,221526,221527,221528,221529"]

Budući premijer Tihomir Orešković predstavio je svoju Vladu u Saboru. U 30 minutnoj Power Point prezentaciji pod nazivom ‘Prihvatimo izazove‘ prikazao je koje mjere planira provesti, te ciljeve nove Vlade za iduće četiri godine.

Orešković je u početku svoje prezentacije iznio statističke podatke o Hrvatskoj, odnosno o padu standarda, javnom dugu, makroekonomskim čimbenicima...

– Prije 25 godina hrvatski narod je imao ogromni izazov, prihvatili smo ga i Hrvatska je danas slobodna država, danas imamo nove izazove, ja sam ih spreman prihvatiti, možemo opet osjetiti draž pobjede – rekao je Orešković.

– Naš cilj je poboljšati gospodarstvo RH i podići standard hrvatskih građana, uložit ćemo svu energiju da taj cilj ispunimo – dodao je.

- Trebamo biti spremni preuzeti odgovornost i rizik. Trebamo biti spremni donijeti bitne i teške odluke. Ova će vlada biti spremna donijeti teške odluke. Potencijal je ogroman i to trebamo pokrenuti- kazao je.

Kao tri glavna cilja ove Vlade istakao je gospodarski rast, konkurentnost i kvalitetu života.

Usporeni rast, zakašnjelo restrukturiranje poduzeća, vrlo loši rezultati zaposlenosti, slaba konkurentnost, javni dug koji raste te loše upravljanje javnim sektorom su glavni problemi Hrvatske, tvrdi Orešković.

- Hrvatski građani traže da podignemo standard i to moramo napraviti, ulaganjem u energiju, turizam i infrastrukturu - kaže mandatar te dodaje kako je njegov cilj poboljšati gospodarske i društvene prilike u Hrvatskoj.

- Nećemo dozvoliti da nas politika i drugi interesi vode u drugi smjer, i svu energiju ćemo uložiti da te ciljeve ispunimo - tvrdi mandatar.

- Moramo biti spremniji preuzeti odgovornosti i rizik, moramo biti odgovorniji članovi društva i brinuti o najslabijima, moramo biti spremniji donositi bitne i teške odluke, biti uvjereni u naš potencijal, učiti od boljih. Kad sam 20 godina bio u biznisu, nikad se nisam sramio ako je netko pametniji od nas, te konačno, moramo uvijek biti znatiželjni, Steve Jobs je rekao "stay hungry" (ostanite gladni) – kazao je Orešković.

Danas 64 u svijetu od 189 na ljestvici Doing Business, a trebali bi biti bar u top 50, smatra mandatar. Smanjit će nezaposlenost te povećati BDP po glavi zaspolenika na 2000 eura, kazao je i najavio kako je glavni cilj da se 2017. godine digne kreditni rejting.

29. travanj 2024 05:45