Hrvatska
StoryEditor

Osijek Koteks zbog objave na listi srama izgubio posao od 200 milijuna kuna

28. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Hrvatska udruga poslodavaca do sada je u više je navrata ukazivala na probleme javnog objavljivanja liste poslodavaca koji ne isplaćuju plaću, kako tvrde, ne zato što želi štititi poslodavce koji ne poštuju zakon, već zato što se objavljivanjem liste može nanijeti velika šteta poslodavcima koji se na istoj nađu bez razloga.

Posljednja lista srama koja je trebala biti popis poslodavaca koji ne isplaćuju plaće puna je pogrešaka, a neopravdanim uvrštavanjem pojedinih tvrtki na listu njima se ugrožava ne samo ugled već i cjelokupno poslovanje, ističu u HUP-u.

Takav je primjer, navode u HUP-u, i tvrtke  Osijek Koteks, jedne od najstarijih građevinskih tvrtki u Hrvatskoj koja  je zbog teškoća pokrenula i uspješno okončala predstečajnu nagodbu. No, tvrtka se našla na tzv. listi srama i to na samom vrhu liste iako za to ne postoje razlozi čime joj je nanesena ogromna, višestruka šteta.  

Osijek Koteks uplatio je sve plaće radnicima uključujući i onu za lipanj 2014. što je evidentirano i u nadležnoj Poreznoj upravi. Na zahtjev da im se objasni zašto su se ipak našli na listi dano im pojašnjenje da su na nju dospjeli „temeljem nadzora inspektorata iz 2012.  i 2013. godine, a koji je sustav arhivirao tek ove godine“. 

I tada se radilo o prijestupu i kašnjenju plaće od nekoliko dana za što je tvrtka i kažnjena. U međuvremenu je stabilizirala poslovanje, ali ga je objava na listi srama ponovno ugrozila iako je nakon prigovora Osijek Koteks maknut s liste. No, i nekoliko dana na listi je bilo dovoljno za ozbiljnu štetu, kažu u HUP-u.

Naime, dan nakon što je objavljena tzv. lista srama održan je izvršni odbor jedne od najvećih banaka koji je trebao potvrditi odobrenje garancije za posao od 20 milijuna kuna, no zbog liste srama, odustali su od garancije smatrajući da je poslovanje s takvom tvrtkom rizično. Osijek Koteks zbog toga je izgubio posao vrijedan 200 milijuna kuna.

Zahvaljujući nepotrebnoj i krivoj objavi,  gotovo je sigurno da će 462 radnika ostati bez posla i bez plaće u sektoru koji je i ovako prepolovljen uslijed teških posljedica krize.

Ne postoje nikakvi opravdani razlozi da se nadležne institucije redovno ne bave nadzornom i kažnjavanjem svih poslodavaca koji ne isplaćuju plaću i bez javnih objava lista. No, kada je već donesena odluka o javnom objavljivanju takve štetne i nepotrebne liste, najmanje što su odgovorne institucije mogle učiniti je dobro provjeriti  utemeljenost podataka koje se javno objavljuje. Ovako se i objavom neprovjerenih podataka nastavlja ugrožavati i tvrtke i radna mjesta za čiji se opstanak poslodavci ionako teško i naporno bore već šest godina koliko traje kriza u Hrvatskoj, smatraju u Udruzi.

"Prije nego li se nečije ime stavi na listu srama zbog neisplate plaća bilo bi korektno provjeriti koji su razlozi zbog kojih tvrtka ne isplaćuje plaće. Ako se radi o tome da tvrtka ne može naplatiti odrađene poslove zbog čega je onda u nemogućnosti podmirivati svoje obveze uključujući i plaće onda se tu radi o sramoti nekog drugog, a ne tvrtke koja ne može platiti radnike. Situacija u hrvatskom gospodarstvu vrlo je teška i sve dok se ne počnu rješavati strukturni problemi i otklanjati brojne prepreke gospodarskom oporavku i rastu nikakve populističke liste neće dati pozitivne rezultate. Mogu, kao što vidimo, samo generirati nove probleme kojih je ionako previše", zaključuju u HUP-u.

Tijekom dana oglasili su se i Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Priopćenje donosimo u cjelosti:

"Vezano za otvoreno pismo Hrvatske udruge poslodavaca upućeno medijima kao reakcija na uvrštavanje tvrtke OSIJEK KOTEKS d.d., Osijek na popis neisplatitelja plaća, navodimo da je iz baza podataka bivšeg Državnog inspektorata kojima raspolaže Inspektorat rada, proizlazilo da je kod predmetnog poslodavca utvrđeno kašnjenje u isplati plaća za mjesec travanj i svibanj 2014. godine za što nije pokrenut prekršajni postupak.

Kako je dodatnom provjerom 18. srpnja 2014. godine utvrđeno da je poslodavac isplatio plaće za navedene mjesece, Poreznoj upravi je predloženo brisanje OSIJEK – KOTEKSA d.d., Osijek s liste poslodavaca koji ne isplaćuju plaće, što je i učinjeno 18. srpnja 2014. godine.

 U skladu s ovlastima ministar rada i mirovinskoga sustava pokrenuo je postupak provjere postupanja nadležnih službi.", zaključuje se u priopćenju Ministarstva.

28. siječanj 2023 00:53