Hrvatska
StoryEditor

Osnivanje povjerenstva za Đurekovićevo ubojstvo je besmisleno

14. Rujan 2013.
Piše:
liderhrt

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko besmislenim je ocijenio SDP-ov prijedlog osnivanja saborskog istražnog povjerenstva koje bi trebalo rasvijetliti slučaj ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983 u Munchenu.

Za to ubojstvo Njemačka sumnjiči bivšeg agenta i čelnika Udbe Josipa Perkovića te traži njegovo izručenje.

Nisam o tome razgovarao ni u Saboru, niti u stranci pa mogu iznijeti samo osobni stav. Iskustvo s istražnim povjerenstvima govori da preko njih nismo ništa riješili. Koji bi bili ciljevi takvog povjerenstva? Da budu povjesničari - za to imamo povjesničare, da budu policija - za to imamo policiju, da budu sud - za to imamo sudove, rekao je Josip Leko, gostujući u emisiji ‘Intervju tjedna‘ Radija 101.

Dodao je kako je u Hrvatskoj dovoljno rasprava o povijesti, ali da ne postoji želja da se zatvori knjiga povijesti i nađe konsenzus koji ne bi opterećivao društvo, kako bismo se okrenuli budućnosti.

Leko je odbacio tumačenja da je ograničavanjem primjene europskog uhidbenog naloga, kolokvijalno zvanim ‘lex Perković‘, SDP želio onemogućiti otkrivanje stvarnih nalogodavaca Đurekovićeva ubojstva i tako zaštititi vrh Saveza komunista Hrvatske, budući da je SDP pravni sljednik te stranke.

SDP nije politički, nego pravni sljednik SKH, rekao je Leko, a na primjedbu da je i ‘personalni‘ sljednik, odgovorio je: Mnoge su političke stranke u Hrvatskoj, gotovo sve, personalni sljednik SKH, a SDP je jedini koji se ispričao za ono što su radili SKH i KPJ.

Uvjeren je da postupanje Vlade vezano uz taj slučaj nije naštetilo Hrvatskoj i ne očekuje ‘pedagoške mjere‘ Europske komisije. Normalno je u svakoj suverenoj zemlji da sama ima nadležnost nad svojim građanima, rekao je Leko, podsjetivši da se isto ograničenje europskog uhidbenog naloga primjenjuje i u nekim drugim članicama EU.

Predsjednik Hrvatske zore - stranke naroda Milan Kujundžić najavio je kako će njegova stranka, zbog štete koja je Hrvatskoj nanesena zbog situacije oko tzv. ‘Lex Perković‘, zatražiti raspuštanje Hrvatskog sabora i raspisivanje novih izbora.

Poručio kako je Vlada kroz taj slučaj, oko kojega se spori i s Europskom komisijom, osramotila Hrvatsku i ‘uništila našu vjerodostojnost‘.

Zbog nesagledive štete koju su Hrvatskoj nanijeli samo kroz ‘Lex Perković‘, a da ne spominjem i sve druge štete koje su napravili, mislimo ovih dana zatražiti da daju ostavku, raspuste Sabor i raspišu nove izbore, rekao je Kujundžić.

25. travanj 2024 07:25