Hrvatska
StoryEditor

Treba li reorganizirati porezni USKOK?

21. Travanj 2016.

Hoće li se Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara tzv. porezni Uskok ukidati ili ne, zasad je neizvjesno, no svakako će se reorganizirati. Kako kaže ministar financija Zdravko Marić, ostavka načelnice Ane Dorić Škeva krivo je protumačena kao najava zatvaranja tog ureda, on baš naprotiv - taj sektor želi ojačati.

Oporba je očekivano najave oko promjena u poreznog Uskoku, sektoru kojeg je osnovao bivši ministar financija Boris Lalovac osnovao 2014. godine dočekala na nož. Reorganizacija je u tom tijelu već napravljena, podsjeća Josip Leko, saborski zastupnik SDP-a koji se pita postoji li i jedna analiza koja je pokazala kako ta institucija ne radi dobro svoj posao.

- Osnovni cilj i zadatak svih službi unutar Ministarstva, a ne samo sektora za otkrivanje poreznih prijevara, jest da mogu pravovremeno odgovoriti na porezne prijevare, utaje putem off-shore kompanija, razne upade u sigurnosne sustave, krađe identiteta i slično. Tako i kod poreznog Uskoka, od kojeg također očekujem da nastavi raditi svoj posao s pojačanim intenzitetom. A po pitanju organizacije i sistematizacije, u ovome trenutku nikakva odluka nije donesena, istaknuo je Marić dodavši kako je njegova ideja oko nove organizacije i sistematizacije da nema paralelnih sustava upravljanja već da postoji jedan sustav, da sve službe budu međusobno interaktivne i povezane, informatičke znatno osnažene te da i dalje surađuju sa svim organima kaznenog progona RH, od DORH-a, Uskoka i Ministarstva unutarnjih poslova, kao i sa međunarodnom mrežom odgovarajućih institucija.

- Moj zadatak kao ministra financija je da cijelu organizaciju posložimo na način za koji smatramo da je optimalan odnosno najefikasniji za ispunjenje svih zadaća, ustvrdio je Marić.

S druge strane Josip Leko smatra kako nema pretjeranog spora oko rada poreznog Uskoka. To je tijelo i dosad radilo dobro, obavljalo je svoj posao, a Leko se pita tko je osoba koja je utvrdila da postoji problem u efikasnosti tog sektora.

- Postoji li i jedna analiza koja ukazuje problem u funkcioniraju i efikasnosti toga tijela, čak i na organizacijskoj razini. Sektor je instrument samostalne i nezavisne porezne kontrole, kojeg treba pustiti da i dalje obavlja svoj posao. Ako je problem samo reorganizacija sektora, mi se ustvari igramo politike i tražimo sami sebi alibi za neprovođenje suštinskih reformi koje su prijeko potrebne i glasno najavljivane, a danas vidimo da od tih najava nema ništa - rekao je Leko.

Svoje glasove za ovotjedni Fight Club možete dati OVDJE.

01. svibanj 2024 19:44