Hrvatska
StoryEditor

Osobni bankrot zatražilo 619 osoba

20. Rujan 2016.

Od početka ove godine, kada je zakonom omogućen osobni bankrot, Financijska agencija (Fina) zaprimila je 619 zahtjeva za pokretanje izvansudskih postupaka koji prethode samom postupku stečaja pred sudovima, a od toga je do sada 229 postupka završilo neuspjelim sklapanjem sporazuma, pokazuju najnoviji podaci Fine. Po podacima Fine, od 1. siječnja do 19. rujna pokretanje izvansudskog postupka zatražilo je 618 građana i jedan obrtnik, odnosno osoba koja obavlja samostalnu djelatnost, a ukupan iznos njihovih prijavljenih obveza premašuje 272 milijuna kuna.

Od ukupnog broja započetih postupaka pred Fininim savjetovalištima do 19. rujna njih 229 je završilo izdavanjem potvrde o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma. Po podacima Fine, najviše je takvih potvrda, 58, izdano u zagrebačkom savjetovalištu, a slijedi savjetovalište u Osijeku s 28 izdanih potvrda.

Uz zahtjev za pokretanje postupka, dužnik mora priložiti i popis svoje imovine te ukupnih neplaćenih obveza. Iz tih popisa proizlazi da su osobe koje su zatražile pokretanje postupka navele kako imaju ukupno 2.594 vjerovnika, a duguju im ukupno 272,03 milijuna kuna. Najviše postupaka pokrenuto je u savjetovalištu u Zagrebu - 329, a slijede Osijek s 57, Pula s 38, Rijeka s 35 te Split s 22 pokrenuta izvansudska postupka.

Podaci o iznosima prijavljenih obveza pokazuju, pak, da najveći iznos, veći od 104 milijuna kuna, prijavljenim u postupcima koji se vode na savjetovalište u Zagrebu, a slijedi savjetovalište u Dubrovniku, u kojem je pokrenuto tek sedam postupaka, ali je prijavljeni iznos dugovanja veći od 29,2 milijuna kuna. U savjetovalištu u Virovitici prijavljeni su dugovi u ukupnom iznosu od 27,1 milijun kuna, u Osijeku 22,6 milijuna kuna, a u Puli 13,4 milijuna kuna.

Zakon kojim je omogućen osobni bankrot - Zakon o stečaju potrošača - stupio je na snagu 1. siječnja ove godine i po njemu taj postupak mogu zatražiti građani ili obrtnici, odnosno osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, imaju li manje od 20 vjerovnika, ne duguju više od 100 tisuća kuna i nad njima još nije pokrenut predstečajni ili stečajni postupak. Postupke stečajeva potrošača vode sudovi, no zakon određuje da se prije pokretanja sudskog postupka u izvansudskom postupku pokuša postići nagodba između dužnika i vjerovnika, i to u jednom od 21 savjetovališta u sklopu Fine u svim hrvatskim županijama.

Izvansudski postupak traje najduže 30 dana od dana sastanka navedenoga u pozivu za sudjelovanje i iznimno se može produžiti za dodatnih 30 dana, a nakon isteka roka savjetovalište potrošaču izdaje potvrdu da pokušaj sklapanja izvansudskog sporazuma nije uspio. Takva se potvrda izdaje i u slučaju kada neki od vjerovnika, nakon objave poziva za sudjelovanje, izjavi da ne želi sudjelovati u izvansudskom postupku, pokrene ili nastavi postupak radi prisilnog ostvarenja svoje tražbine.

25. svibanj 2024 22:39