Hrvatska
StoryEditor

Pesimizam zavladao među turističkim djelatnicima na vrhuncu rekordne turističke sezone

05. Rujan 2015.

Na vrhuncu rekordne turističke sezone, usred kolovoza, kada je agencija Hendal provodila svoje redovito mjesečno istraživanje poslovnog raspoloženja, ispitanici iz turističkih djelatnosti nenadano su iskazali najmanje poslovnog optimizma u ovoj godini.

Ili, bolje rečeno, iskazali su najviše poslovnog pesimizma u ovoj godini i za sobom povukli  HLIPO (Hendal Liderov indeks poslovnog optimizma) ponovno u zonu pesimizma.

Nakon što je u srpnju, prvi put od 2008. godine, HLIPO prešao granicu od 100 poena, koja dijeli pesimizam od optimizma, u kolovozu je pao za 1,7 poena i zaustavio se na 99,4 poena. Turistički su djelatnici svoj indeks optimizma u kolovozu spustili za punih 15 poena.

Na drugoj strani spektra istovremeno su se našli ispitanici iz graditeljstva, koji su kolovoški  šampioni optimizma s rastom svoga indeksa od desetak poena u odnosu na srpanj. Za razliku od turizma, graditeljstvu je za rast optimizma očito bilo dovoljno tek to što su se zadnjih mjeseci ponovno počela otvarati gradilišta, iako ih još uvijek ima mnogo manje nego u godinama prije krize.

Između njih smjestila se trgovina, u kojoj optimizam postojano raste od početka godine, ali još mu nedostaju dva poena da bi se vinuo preko granice od 100. Tendenciju pada optimizma iskazuje proizvodnja, a rasta prijevoz i usluge.

20. travanj 2024 05:06