Hrvatska
StoryEditor

Porast zaposlenosti: Sezonci gdje ste? Obala vas zove

19. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Sudeći prema brojkama o zapošljavanju radnika u turizmu, ova bi turistička sezona mogla biti rekordna. Sve vodeće hotelske grupacije koje posluju u Hrvatskoj bilježe porast broja sezonskih radnika, a neke od njih čak 20-postotni u odnosu na prošlu godinu.

Tako, javlja Jutarnji list, lanac Maistrinih hotela u Rovinju i Vrsaru zapošljava 1397 radnika što je povećanje od 20 posto u odnosu na lani. U špici sezone, kažu, namjeravaju zaposliti još 400 radnika. Najviše radnika zapošljavaju na sezonskim poslovima što podrazumijeva poslove na recepciji, kuhinji, restoranu, animaciji i sportu.

Lukšić grupa u svojim kompanijama Jadranski luksuzni hoteli Plava laguna i Istraturist Umag ove je godine zaposlila 2300 sezonaca što je blagi porast u odnosu na lani. Do početka vrhunca sezone namjeravaju zaposliti još 300 djelatnika.

I Valamar Grupa, koja drži 10 posto svih smještajnih kapaciteta u hotelima, apartmanskim naseljima i kampovima na Jadranu zapošljava - ove godine planira zaposliti čak 2500 sezonskih djelatnika. Tome se može najviše zahvaliti zbog novih investicija, no valja imati na umu da  70 posto sezonaca u ovoj grupaciji su stalni - oni koji rade iz sezone u sezonu.

Jedno je zajedničko za sve hotele - svi su u potrazi za kuharima, konobarima, sobaricama, restoranskim osobljem...

Tome u prilog idu i objave za radna mjesta u turizmu koja se mogu naći na HZZ, portalu MojPosao... U prvih pet mjeseci preko HZZ-a je traženo 22.249 radnika u sezonskim poslovima što je više od 16 posto nego lani. Tijekom svibnja zaposleno je devet posto više sezonaca nego u isto vrijeme prošle godine.

A plaće? Plaće naravno variraju. Najtraženiji su konobari, kuhari, prodavači te sobari, čistači, radnici u održavanju, recepcioneri. Prosječna plaća šefa kuhinje je 7158 kuna, voditelja ugostiteljstva 6671 kunu. Glavni kuhar, pak, u sezoni može zaraditi između osam i 15.000 kuna, konobari od 4000 do 8000 kuna s napojnicama. Najslabije plaće imaju spremačice i pomoćni djelatnici u kuhinji - sobarica ima plaću 3132 kune, a pomoćni kuhar 3539 kuna.

Sezonci obično imaju plaćen smještaj te topli obrok, a najviše ih dolazi iz Slavonije.

20. svibanj 2024 20:04