Hrvatska
StoryEditor

Predstavljeni rezultati projekta Regija bez granica

22. Listopad 2012.

U Centru za mlade u Karlovcu su predstavljeni rezultati projekta ‘Oživljavanje prekograničnog partnerstva kroz ruralni razvoj‘, koji su tijekom 22 mjeseca provodili Centar za civilne inicijative iz Zagreba i partner LAG Una-Sana iz Sanskog Mosta.

Okvir za provedbu ovog EU projekta bio je IPA program prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina (2007.-2013.) za koji je iz IPA fonda odobreno ukupno 172.536 eura, što je 85 ukupnih troškova, dok su razliku morali osigurati CCI, LAG Una-Sana u suradnji s jedinicima lokalne samouprave obuhvaćenima projektom.

S obzirom na kriterij prekogranične suradnje, projektom su bile pokrivene općine Barilović, Krnjak, Vojnić, Gvozd i Topusko s hrvatske strane te općine Bužim, Bosanska Krupa i Sanski Most s bosanske strane. Područje o kojem je riječ nazvano je i ‘Regija bez granica‘ s namjerom da preraste i u brend, s obzirom na brojne prirodne, povijesne i kulturne poveznice toga kraja koji razdvaja tek administrativno nametnuta granica.

Jelena Kljaić-Šebrek, voditeljica projekta od strane CCI-a istaknula je poboljšavanje kapaciteta ruralnog turizma kao jedan od ciljeva ovog projekta, te poticanje uspostave zajedničke turističke ponude u cijelom navedenom prekograničnom području. Među korisnicima rezultata projekta predviđeni su poljoprivrednici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, poslujući i budući poduzetnici u turizmu, nezaposleni koji zaposlenje misle pronaći u bavljenju turizmom, te predstavnici lokalnih turističkih ureda i predstavnici lokalnih vlasti. S obzirom da partneri-nositelj projekta ne izrađuju konkretne turističke aranžmane, naglasila je Jelena Kljaić-Šebrek, taj dio posla prepušta se turističkim subjektima na kojima je i kako će iskoristiti ovim projektom stvorenu bazu podataka.

Tijekom ovog projekta, kazao je Alen Redžić iz LAG-a Una-Sana, po osam nezaposlenih osoba sa svake strane završilo je verificirani tečaj za turističke vodiče, edukaciju iz ruralnog turizma dobilo je 60 obrtnika, a kreirana je bogata baza koja se sastoji od ukupno 140 uglavnom javnosti manje poznatih, ali atraktivnih lokacija; 80 s hrvatske i 60 s bosanske strane, koje će biti predstavljene u upravo tiskanoj brošuri, u Ruralnim turističko-informativnim centrima, turističkim agencijama i brojnim ugostiteljskim objektima, te na web-portalu www.crobihtour.com. Provedba projekta zaokružena je zajedničkom Strategijom razvoja ruralnog turizma kao platformom za uspješan nastavak daljnje i održive suradnje prekograničnih partnera u razvoju ruralnog turizma na području ‘Regije bez granica‘.

30. travanj 2024 05:59