Hrvatska
StoryEditor

Sastanak u Sarajevu: Cefta priprema zajednički odgovor na hrvatske takse

07. Kolovoz 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Ministar vanjskih poslova i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, reagirao je na najavu uvođenja većih taksi na voće i povrće, koje za zemlje koje nisu članice EU, uvodi hrvatsko ministarstvo  poljoprivrede. Bosansko-hercegovački ministar ističe kako je takva odluka hrvatskih vlasti u suprotnosti s načelima slobodne trgovine te nije u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU.

-Takse su povećane 10 puta i umjesto 10-15 eura sada iznose 100-150 i ne znam koliko eura. Mi to definiramo kao barijere i u tom smislu ćemo reagirati, rekao je Šarović, a prenose Nezavisne novine.

>>>‘Ekonomski patriotizam’: Susjedi pripremaju koordinirani odgovor na hrvatsko povećanje pristojbi

U tom kontekstu, Šarović je kazao kako BiH razgovara s ostalim zemljama članicama Cefte, kako bi Hrvatskoj bio upućen zajednički odgovor i protumjere. Kakve, nije precizirao ali je dodao : "kako je najbolji način da Hrvatska povuče ovaj svoj pravilnik ili da ga revidira tako da naknade budu na razini ostalih europskih država, što bi za trgovinske partnere izvan EU bilo prihvatljivo", prenosi otisak.ba.

>>>BiH traži intervenciju EK: Hrvatska je podigla necarinske barijere i diskriminira uvoznike

Inače, u Sarajevu se danas sastaju predstavnici poljoprivredno-proizvođačkih resora  Bosne i Hercegovine (BiH), Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova kako bi dogovorili zajedničku reakciju.

26. travanj 2024 14:27