Hrvatska
StoryEditor

SDP-ova artiljerija prvo ‘rešetala‘ novog, a onda bivšeg predsjednika vlade

25. Siječanj 2016.

Kao što je bilo teško nakon izbora stvoriti koaliciju, tako je bilo i na sjednici Sabora na kojoj se u porođajnim mukama rodila 13. hrvatska vlada.

Novi predsjednik Vlade Tihomir Orešković podnio je stoički SDP-ovu artiljeriju koja nije stala skoro 14 sati. Na maratonskoj sjednici Orešković je šutke slušao sve primjedbe oporbe iz kojih su ponovo izvirali duhovi prošlosti, a napadi SDP-a su bili uvelike neprimjerni trenutku i mjestu. Tek na kraju je odgovorio kako bi njegova tvrtka propala da su satima pričali o prošlosti. Kazao je da ga ideologija neće skrenuti s gospodarskog puta tako da se već idući dan, u subotu, sastala nova vlada. Ministri moraju do srijede podnijeti izvješće o stanju kako bi se mogao izraditi proračun, ovaj tjedan dolazi i MMF, dok će Orešković ubrzo razgovarati i s Europskom komisijom. Predsjednik Sabora Željko Reiner je ocijenio kasnije da su gubitnici na izborima replikama i nizom neistina o nekim ljudima iz nove vlade pokušali napraviti cirkus. Pojasnio je da se Orešković nije dao isprovocirati te kako je na važna pitanja o gospodarstvu odgovorio u svom završnom govoru. Očekujemo da će predsjednik vlade Orešković stoički izdržati i borbu s izazovima posrnulog gospodarstva.

SDP-ova se artiljerija iz Sabora idući dan preselila u središnjicu stranke na Iblerovu trgu. Maratonska paljba, ovoga puta po bivšem predsjedniku vlade Zoranu Milanoviću, opet nije imala milosti. Glavni odbor SDP-a je razmatrao ishod izbora i odredio unutarstranačke izbore za 2. travnja kako su predlagali pristaše Milanovićeva izazivača Zlatka Komadine. Milanovića su optužili za gubitak izbora, petih po redu koje je SDP prokockao. Rajko Ostojić je istaknuo da ne zna zašto se poraz na izborima pokušava prikazati kao pobjeda, a najveći kamen spoticanja je bio Milanovićev potpis na koaliciju s HDZ-om. Govori se čak da je sve bilo na rubu tučnjave.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko iznio sumnje da je Domoljubna koalicija pokradena za pet ili šest mandata, upirući prstom preko Facebooka u ‘Apis kojim upravlja SDP‘ što je izazvalo lavinu opovrgavanja da krađe nije bilo. U HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u dva potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš (HSP AS) je izjavio da se treba provjeriti kako su podaci prolazili Apis te da su u Domoljubnoj koaliciji o tome govorili i prije, ali da to nije dolazilo do medija. O svemu će se danas očitovati Državno izborno povjerenstvo.          

Konačno je svjetlo dana ugledao i program njemačkog ekonomskog IFO instituta, izrađen za HDZ, o koracima koje Hrvatska mora poduzeti kako bi pokrenula gospodarstvo. Program će biti zapravo objavljen za nekoliko dana, a u njemu Nijemci spominju ‘dolinu političke smrti‘ koju ćemo morati proći. Preporučili su sedam do 13 godina devalvaciju kune od 13 posto, ukidanje jednake najmanje plaće za sve, prestanak ulaganja u treći mirovinski stup, ukidanje poticanja stambene štednje te smanjenje broja javnih službenika i njihovih plaća. Za sada je predsjednik Vlade Tihomir Orešković najavio smanjivanje javnog duga ispod 80 posto BDP-a što se neće dogoditi ove godine, kao vjerojatno ni planirano porezno rasterećenje. Krajem rujna je hrvatski javni dug iznosio 286 milijardi kuna ili 85,9 posto BDP-a.

Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera, predstavio je svoju knjigu ‘Kad vjetar puše, i purani lete‘ koju čine izabrane kolumne objavljene u Lideru od 2005. do 2015. godine. Na predstavljanju su govorili Lajoš Žager, dekan Ekonomskog fakulteta, Mladen Vedriš, profesor s Pravnog fakulteta, Vedrana Jelušić-Kašić, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj, Ljubo Jurčić, ekonomski stručnjak, poduzetnik Branko Roglić te Mirko Galić bivši ravnatelj HRT-a i nekadašnji veleposlanik u Francuskoj. Galić je kazao da je Šajatović mogao knjigu nasloviti prema jednoj od svojih kolumni ‘Kad su sela gorjela, a babe se šminkale‘ jer je hrvatsko gospodarstvo u ovih deset godina toliko puta gorjelo, a babe na vlasti pokušavale poljepšati stanje šminkanjem. Vedriš ga je, pak, usporedio sa Sizifom, Jurčić nazvao vrsnim tumačem događaja, Jelušić Kašić podsjetila da su svi oni bili nekad purani koji su letjeli nošeni idealima, dok Roglić očekuje da Šajatović neće smanjiti oštrinu pera. 

16. svibanj 2024 03:10