Hrvatska
StoryEditor

Sisak dobiva prvu elektranu na biomasu

11. Svibanj 2015.

Zagrebačka tvrtka EPI Consulting u suradnji s inozemnim partnerima počinje projekt izgradnje manjih bioplinskih elektrana na području Hrvatske, a ugovor o pravu građenja za prvu takvu elektranu snage 300 kW (kilovata) u Sisku su u ponedjeljak potpisali gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček i predstavnik EPI Consultinga Pavle Pavković.

Bioplinska elektrana gradit će se u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni, a investicija se procjenjuje na 2,5 milijuna eura.

Elektrana, koja će električnu energiju isporučivati HEP-u, trebala bi biti gotova za devet mjeseci, a u konačnici će zapošljavati 15 radnika.

Izgradnjom bioplinske elektrane, kako je istaknuto, ostvarit će se dvostruka korist - smanjit će se količine biološkog otpada, koji će se istodobno pretvoriti u električnu energiju. Elektrana će koristiti biološki otpad, uglavnom hranu kojoj je istekao rok trajanja ili ostatke hrane iz restorana te zelenu biomasu s područja grada i okolice.

Pavković objašnjava kako tehnološki nije riječ o spaljivanju, nego fermentaciji biološkog otpada, što neće imati utjecaja na okoliš.

Najavljeno je i sklapanje ugovora s kooperantima, robnim centrima i restoranima, na 15 godina. Pavković dodaje da je takvih elektrana u svijetu sve više, primjerice u Njemačkoj već oko 9.000.

Grad Sisak će, uz druge pogodnosti, sve nužne dozvole i suglasnosti investitoru izdati u rekordnom roku, istaknula je gradonačelnica Ikić Baniček. Najavila je još tri veće energetske investicije o kojima će ugovori uskoro biti potpisani, pa gradska vlast, kako je rekla, ima "slatke muke" s osiguranjem zemljišta za nova ulaganja.

16. travanj 2024 12:53