Hrvatska
StoryEditor

Snižava se cijena poziva prema susjedstvu izvan EU-a

30. Ožujak 2015.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) donijela je odluke koje hrvatskim operatorima omogućuju smanjenje troškova kada hrvatski korisnici zovu u susjedne zemlje izvan EU, a tim se novim regulatornim odlukama hrvatski operatori stavljaju u ravnopravan položaj u odnosu na operatore izvan EU prostora, izvijestili su iz HAKOM-a.

Slijedom toga u HAKOM-u očekuju značajan pozitivan financijski učinak za sve nacionalne operatore, a indirektan učinak se očekuje i u vidu smanjenja maloprodajnih cijena poziva prema zemljama izvan EU.

"Dosadašnjom regulacijom, temeljenoj na EU preporukama, odnosi između EU operatora i operatora izvan EU bili su neravnopravni na štetu EU operatora, a time i njihovih korisnika, a riječ je o cijenama koje si operatori međusobno naplaćuju kada njihovi korisnici razgovaraju, odnosno cijenama koje hrvatski operatori moraju plaćati primjerice srbijanskim operatorima ako hrvatski korisnik nazove nekog u Srbiji", objašnjavaju iz HAKOM-a.

Dodaju i da su na veleprodajnoj razini hrvatski operatori za pozive koji završavaju u njihovim mrežama, a predani su iz mreže nekog od EU operatora, morali naplaćivati reguliranu cijenu završavanja poziva temeljenu na stvarnim troškovima, pri čemu nije bilo bitno u kojoj je mreži poziv započeo.

Tako je poziv ostvaren od korisnika iz zemlje izvan EU, koji je bio predan putem nekog operatora iz EU, bio reguliran na veleprodajnoj razini s najviše dopuštenim cijenama, a ako je poziv bio predan od operatora izvan EU, operatori su mogli komercijalno dogovarati cijenu završavanja poziva, što se u praksi pokazalo da hrvatskim operatorima cjelokupni promet, uključujući i promet izvan EU zemalja, predaju isključivo EU operatori.

To je, kako navode iz HAKOM-a, ukazivalo na činjenicu da operatori izvan EU zaobilaze europski regulatorni okvir tranzitiranjem prometa preko neke od država članica i time automatski dobivaju zajamčene cijene završavanja poziva propisane za EU, a koje su značajno niže nego cijene koje oni smiju naplaćivati prema pravilima u svojim zemljama.

HAKOM je prepoznao takav neravnopravni odnos i utvrdio određenu asimetriju cijena odnosno da su troškovi poziva znatno skuplji u odnosu na pozive koji bi bili upućeni prema EU zemljama.

Nova regulacija cijena završavanja poziva temelji se na započetom prometu, neovisno je li u konačnici predan iz EU ili izvan, čime hrvatski operatori više ne moraju naplaćivati regulirane cijene drugim operatorima za bilo koji poziv s broja koji nije iz EU, a što im omogućava veću pregovaračku moć i bolju poziciju prilikom dogovaranja cijena, posebice u susjedstvu, dodaju iz HAKOM-a.

Sve te odluke potvrdila je prethodno i Europska komisija, a iz HAKOM-a kažu da su to pozorno iščekivale i ostale zemlje EU-a jer hrvatske regulatorne odluke sada predstavljaju EU praksu koju će slijediti i mnoge ostale zemlje članice.

28. travanj 2024 20:39