Hrvatska
StoryEditor

SSSH: Hrvatska zbog ‘profesionalnog raka‘ godišnje gubi četiri milijarde eura

15. Studeni 2017.

Europski sindikalni institut (ETUI) predstavio je rezultate studije koji pokazuju da su troškovi raka vezanog uz rad u EU ogromni - od 270 do 610 milijardi eura svake godine, što predstavlja od 1,8 do 4,1 posto BDP-a EU-a,  dok u Hrvatskoj troškovi iznose četiri milijarde eura, odnosno 9,1 posto BDP-a, priopćio je u srijedu Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Ti su iznosi toliko visoki jer u obzir uzimaju sve troškove: izravne troškove za zdravstvene sustave država članica (koji se odnose na liječenje), neizravne troškove za radnike i poslodavce (vezane za novčane gubitke zbog prestanka rada) i ljudske troškove za žrtve (utjecaj na kvalitetu života radnika i njihovih obitelji), navodi se u priopćenju.

>>>SSSH: Hrvatska treba oporavak za sve, a ne samo za one koji su već bogati

S više od 100.000 smrtnih slučajeva godišnje, profesionalni rak glavni je uzrok smrti u EU. Studija pokazuje da su društveni troškovi raka vezanog uz rad ogromni, a radnici i njihove obitelji nose najveći teret tih troškova. Takva nepravedna situacija društveno je i ekonomski neprihvatljiva, pa EU mora poduzeti akcije kako bi se zaustavili ti karcinomi koji se mogu spriječiti, komentirao je ETUI-jev stručnjak za kemijske rizike Tony Musu.

Studiju "Troškovi profesionalnog raka u EU 28" za ETUI su provele konzultantske tvrtke Risk & Policy Analysts i FoBIG, specijalizirane za procjenu kemijskih rizika, a istraživali su izloženost radnika na 25 kancerogenih tvari ili situacija na radu (npr. azbest, benzen, rad noću ili u smjenama, emisije dizelskih strojeva).

SSSH se 2016. pridružio kampanji Europske konfederacije sindikata (ETUC) za utvrđivanje europskih graničnih vrijednosti izloženosti na radu za 50 karcinogenih tvari radi sprečavanja profesionalnoga raka, od kojeg godišnje u Europskoj uniji umre 100.000 ljudi – u Hrvatskoj 742 (prema studiji Takala, ETUI iz 2015.).

Od zloćudnih bolesti koje su u Hrvatskoj priznate kao profesionalne bolesti prednjače zloćudni mezoteliomi i karcinomi pluća, kao posljedica izloženosti, ponajprije azbestu, te ionizirajućem zračenju. To su ujedno i bolesti koje dovode do najvećih troškova.

>>>SSSH: Duboki jaz u plaćama između istoka i zapada EU; najveći pad plaća u Hrvatskoj

"Svake godine tisuće radnika umire kao izravna posljedica izloženosti na radu, zato je nužno uvesti obvezujuće granične vrijednosti izloženosti pri radu, i to za veći broj karcinogena. Radnici koji su bili izloženi karcinogenim tvarima ili procesima moraju imati pravo na redovite zdravstvene preglede tijekom i nakon zaposlenja", izjavio je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

SSSH traži sustavno praćenje, dostatne i vjerodostojne podatke, te provedbu i praćenje provedbe propisa s područja zaštite na radu, ozbiljan pristup prevenciji, kao i saniranju posljedica koje nastaju za izložene radnike. I ova studija pokazuje kako zaštita na radu nije i ne smije biti promatrana kao trošak, dok Vlada i dalje nastavlja rasterećivati gospodarstvo nauštrb života i zdravlja radnika, kaže se u priopćenju.

18. svibanj 2022 05:36