Ukratko
StoryEditor

Rad po mjeri čovjeka - Jesu li radna mjesta u vašoj tvrtki dovoljno kvalitetna da privučete najbolje radnike

11. Siječanj 2022.

Sigurno se možemo složiti da su radnici najveća vrijednost svake tvrtke i organizacije, kao i da je zadovoljan i motiviran radnik – najbolji radnik.

Situacija na tržištu rada u posljednjih se nekoliko godina drastično promijenila – brojni  sektori i djelatnosti u Hrvatskoj su nažalost suočeni s nedostatkom radnika, pronalazak onih najkvalitetnijih je iz dana u dan sve teži, a zadržati ih u tvrtki još je složeniji zadatak koji uvelike utječe na uspjeh, te ograničava potencijal i perspektivu tvrtke na tržištu.

Rečenica 'Budi sretan što uopće imaš posao' danas, u okolnostima otvorenog tržišta rada i svakodnevnog iseljavanja u druge zemlje Europske unije u potrazi za bolje plaćenim poslovima i uvjetima rada, više ne prolazi. Tvrtke se sve više međusobno natječu u kvaliteti svojih radnih mjesta, kao jedinom načinu kojim mogu privući i zadržati dobre radnike. No što sve utječe na kvalitetu radnog mjesta, odnosno što je zapravo bitno da bi se radna mjesta u nekoj tvrtki mogla smatrati kvalitetnima i time biti privlačna za radnike?

Kako bi potaknuo javnu raspravu i dijalog između poslodavaca i radnika o ovoj temi, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) provodi projekt pod nazivom 'Rad po mjeri čovjeka'. To je ujedno i naziv koncepta koji daje zaokruženu definiciju kvalitetnog radnog mjesta kroz šest dimenzija: dobra plaća, sigurnost, zaštita zdravlja, učenje i napredovanje, radno vrijeme i glas na radnom mjestu. Što znači da je rad po mjeri čovjeka onaj rad koji je dobro plaćen, ne ugrožava fizičko i psihičko zdravlje, omogućuje učenje i napredovanje na radnom mjestu, pruža sigurnost putem ugovora o radu na neodređeno vrijeme i pokrivenosti sustavom socijalne sigurnosti, radnicima omogućuje glas na radnom mjestu uključujući slobodu sindikalnog organiziranja i djelovanja te se odvija u radno vrijeme koje svojom količinom i načinom organizacije ostavlja dovoljno prostora za privatan život i njegovo planiranje. Radno mjesto može se smatrati kvalitetnim samo ako ispunjava sve navedene uvjete, a rad po mjeri čovjeka u svim dimenzijama kvalitete radnog mjesta vodi računa o dobrobiti radnika te demokratičnoj organizaciji svijeta rada i radne okoline.

Koncept Rad po mjeri čovjeka temelji se, između ostaloga, na rezultatima istraživanja SSSH o zadovoljstvu radnim mjestom, koje je pokazalo kako na percepciju zadovoljstva radnim mjestom najviše utječu plaća, mogućnost edukacije te pravedno postupanje nadređenih. Najniže zadovoljstvo radnim mjestom iskazali su radnici koji rade putem ugovora o radu na određeno vrijeme, i to zbog nezadovoljstva plaćom, nemogućnosti napredovanja i utjecaja na vlastite uvjete rada. Prema rezultatima, u Hrvatskoj je samo svaki peti radnik u potpunosti zadovoljan na radnome mjestu, što Hrvatsku smješta na samo dno Europske unije po zadovoljstvu radnika.

Zadovoljstvo radnim mjestom nije samo subjektivno pitanje svakog pojedinog radnika, već jedan od ključnih faktora kojima se stvara produktivna radna sredina. Uspješno i održivo poslovanje može se graditi samo na zadovoljnim radnicima. Tvrtke koje žele biti uspješne i konkurentne na domaćem i međunarodnom tržištu stoga moraju pridavati veću pozornost kvaliteti radnih mjesta kao jamstvu privlačenja i zadržavanja kvalitetnih radnika.

Rad po mjeri čovjeka, kao cjeloviti koncept i zaokružena definicija različitih dimenzija koje čine kvalitetno radno mjesto, može poslužiti kao konkretna pomoć u ostvarivanju tog cilja, jer na praktičnoj razini omogućuje i radnicima i poslodavcima da bolje sagledaju radne uvjete u svojoj sredini i dođu do konkretnih ideja kako ih poboljšati.

Jedan od alata koji u tome pomažu je i upitnik za procjenu kvalitete radnih mjesta u odnosu na šest dimenzija koje neko radno mjesto čine kvalitetnim. Svatko može kao pojedinac ispuniti upitnik za svoje radno mjesto, ali poslodavci mogu pomoću njega procijeniti i ukupnu kvalitetu radnih mjesta u svojoj tvrtki. Osim same procjene, ispunjavanjem upitnika dobivaju se i konkretni savjeti o tome kako i u kojim dimenzijama poboljšati kvalitetu radnih mjesta.

Poslodavci koji žele napraviti i nešto više od toga mogu temeljem upitnika i s njime povezanih alata otvoriti dijalog sa svojim radnicima. Kroz usporedbu svoje i njihove percepcije kvalitete radnih mjesta mogu doći do zajedničkih ideja o tome kako ju poboljšati, te kako postati još privlačnijim poslodavcem za postojeće i buduće radnike.

Ispunite upitnik: https://radpomjeri.eu/upitnik-za-poslodavce/ i saznajte kako poboljšati kvalitetu radnih mjesta u vašoj tvrtki.

Više o aktivnostima projekta pročitajte ovdje: https://radpomjeri.eu/koliko-su-kvalitetna-radna-mjesta-u-vasoj-tvrtki-ili-organizaciji-i-zelite-li-razgovarati-o-tome/.

Upitnik o procjeni kvalitete radnog mjesta razvijen je u okviru projekta „Rad po mjeri čovjeka“, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj upitnika isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

16. travanj 2024 10:50