Hrvatska
StoryEditor

Štedopis - portal za financijsko opismenjavanje mladih

24. Studeni 2015.

Koja je razlika između neto i bruto plaće, a koja između tekućeg i žiro računa, što je obvezatan, a što dobrovoljan mirovinski stup, što je dozvoljeni, a što nedozvoljeni minus...

Sve su to pitanja na koja mnogi mladi u Hrvatskoj na pragu punoljetnosti ne znaju odgovore. Iako istraživanja pokazuju kako smo kao nacija financijski pismeniji od primjerice zemalja u okruženju - Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, te na razini  Slovenije, daleko ispred nas su nacije poput Norveške, Njemačke ili primjerice Velike  Britanije.

Sve to bi se uskoro trebalo promijeniti, jer konačno postoji javni interes da se  financijsko opismenjivanje uvede u obvezatan školski program. No, do donošenja novog  kurikuluma, ulogu financijskog opismenjavanja preuzela je neprofitna udruga Štedopis, kojoj je danas predstavila svoj istoimeni portal.

Portal, kojeg podržava Visa Europe kao dio svog društveno odgovornog poslovanja, ima za cilj poticati odgovoran odnos građana prema novcu kreirajući inovativne programe  financijskog obrazovanja za mlade. 

Maja Vehovec, znanstvena savjetnica Ekonomskog instituta u Zagrebu, smatra da je  edukacija mladih o financijama i upravljanju novcem nužna, posebice u svjetlu činjenice  dužničkog ropstva u Hrvatskoj.

Marijana Ivanov, profesorica dobrovoljnog kolegija Osobne financije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, potvrđuje da budući ekonomisti slabo barataju osnovnim pojmovima o financijama, te da edukaciju treba početi provoditi  u ranijoj dobi.

- Suočeni smo s elementarnim neznanjem mladih, a svijet financija postaje  sve sofisticiraniji, rekao je Leo Fel iz Udruge srednjoškolaca Hrvatske.

16. travanj 2024 06:01