Hrvatska
StoryEditor

Stjepan Pezo novi predsjednik Udruženja tekstilne i odjevne industrije HGK

16. Veljača 2017.

Na izbornoj skupštini Udruženja tekstilne i odjevne industrije HGK održanoj 15. veljače u HGK, za predsjednika Udruženja jednoglasno je izabran direktor Galeba iz Omiša Stjepan Pezo. Za dopredsjednike Udruženja izabrani su direktorica Odjeće iz Zagreba Jasminka Korotaj i predsjednik Uprave Varteksa iz Varaždina Zoran Koščec. Za poslovnu tajnicu Udruženja imenovana je Jagoda Divić iz Sektora za industriju i IT.

„Niz loših godina u gospodarstvu iza nas je. Tekstilna i odjevna industrija zasigurno može povećati produktivnost, izvoz i zaposlenost. Ukratko, može napredovati i kao industrija biti istinski partner Vladi RH u postizanju brzoga gospodarskog i demografskog oporavke te u razvoju svih regija“, naglasio je Pezo.

Udruženje će u sljedećem razdoblju raditi na promjeni i poticanju pozitivne klime unutar sektora, lobiranja kod institucija vlasti te na izgradnji percepcije Komore kao institucije koju se sluša. Radit će i na poticanju međunarodne suradnje i na primjeni nacionalnoga strateškog i europskog sektorskog okvira. Predsjednik Pezo napomenuo je i projekte rada na stabilizaciji sektora i njegova održivog razvoja, standardizaciji odijevanja u hrvatskim školama, čijim se ozakonjivanjem standarda za 450.000 učenika otvara posao tvrtkama u vrijednosti od pola do milijarde kuna godišnje i na izradi nacionalnoga hrvatskog branda. Istaknuo je i projekt pametne odjeće, koji je kompatibilan sa smjernicama krovne organizacije tekstilne i odjevne industrije EU Euratexa, čiji je komorsko Udruženje punopravni član.

>>>Satnice u promidžbi triput više od onih u tekstilnoj industriji

„U posljednjih osam godina broj je zaposlenih u hrvatskoj tekstilnoj i odjevnoj industriji u stalnom padu, a  pozitivno je to što je u 2014. i 2015. otvoreno tridesetak novih malih i srednjih tvrtki. U laganom su padu i ukupni prihodi, a da se ipak dobro radilo u posljednjih osam godina pokazuje podatak da su uz manji broj zaposlenih ostvareni slični prihodi. Mjesečne plaće nisu velike i to ovu industriju čini nepopularnom za buduće mlade kadrove, no ova industrija, osobito proizvodnja tehničkog tekstila, zahtijeva i potrebna inženjerska zvanja“, istaknula je poslovna tajnica Udruženja Jagoda Divić, označivši tehnički tekstil područjem koje preuzima vodeću ulogu u svijetu tekstilne proizvodnje, osobito za potrebe drugih industrija.

„Pametni materijali visokih performansi, napredna digitalizacija, kružna ekonomija, proizvodi visoke dodane vrijednosti, novi poslovni modeli, osposobljavanje i edukacija na svim razinama – neke su od sastavnica revolucije koja se događa u tekstilnoj i odjevnoj industriji u svijetu, čemu trebaju težiti domaći proizvođači i, prema ključnoj poruci Euratexa, nastupati udruženo“, istaknula je Divić.

Na skupštini je izabrano 15 članova Vijeća Udruženja iz tvrtki Čateks, Galeb, Hemco, Jadran, Kotka, Lola Ribar, Odjeća, Orljava, Tabacco, TTT, Triko, Unitas, Varteks, VIS Konfekcija i Zlatna igla-Siscia.

05. listopad 2022 16:38