Hrvatska
StoryEditor

Što donosi regulativa o upravljanju dronovima?

30. Ožujak 2016.
Piše:
lider.media

Prvo izdanje DRONEfesta, poslovne konferencije o bespilotnim letjelicama koju je IN2 organizirao u suradnji s coworking prostorom HUB385, okupilo je više od 300 sudionika zainteresiranih za ovo brzorastuće područje.

Najveću pozornost okupljenih privukao je blok o regulativi, čija je svrha smanjenje vjerojatnosti da dođe do incidenata i nesreća, kao što su pad bespilotne letjelice na ljude ili imovinu, sudara sa zrakoplovom, nedopuštenog snimanja i sličnih događaja. Na navedenom bloku sudjelovali su predstavnici regulatora: Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ), Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) i Državne geodetske uprave (DGU), koji su prezentirali procedure i zakonske odredbe vezane uz korištenje bespilotnih letjelica u Hrvatskoj.

Marina Fekonja Dragan iz HACZ-a prezentirala je pravila i praksu vezanu uz označavanje sustava od strane operatora, pravila letenja, postupak koji operator mora proći kako bi regulirao izvođenje operacija, uvjete kada je letenje zabranjeno i slično. Hrvatska je podijeljena u četiri zone, pri čemu se dozvole za letenje u tri zone izdaju u kratkome roku, dok je zakonski rok za odobravanje dozvola za let u urbanim područjima 30 dana i zahtijeva i polaganje teorijskog ispita. Ivan Landek iz DGU-a prezentirao je razvoj uredbe o snimanju iz zraka od 1993. godine do danas. Četvrta verzija trenutno se nalazi na e-savjetovanju, kako bi se omogućilo poboljšanje brzine poslovanja i uvođenje reda za dobivanje odobrenja. Prema trenutnim zakonima, svi koji žele snimati bespilotnim letjelicama moraju podnijeti zahtjev DGU-u, koji je dužan i pregledati snimljene materijale ako nisu snimljeni za privatne svrhe.

Panel rasprava koju je moderirao nekadašnji Ministar prometa i veza te bivši čelnik Hrvatskog telekoma Ivica Mudrinić bila je prilika za postavljanje brojnih pitanja iz publike, koja je uglavnom upozoravala na potrebu za smanjenjem broja pravila i ubrzanjem procedura potrebnih za dobivanje raznih dozvola. Marinko Keser iz HKZP-a rekao je kako hrvatski zračni prostor nema tendenciju zatvaranja, nego otvaranja. Odgovarajući na pitanje iz publike Mišo Mudrić s Pravnog fakulteta pojasnio je hrvatsku i europsku praksu vezanu uz osiguranje od odgovornosti.

Robert Repinac i Mario Teskera iz Žita održali su prezentaciju o korištenju bespilotnih letjelica u poljoprivredi, projektu koji je IN2 napravio za tu tvrtku koja posjeduje 22.000 hektara vlastitih površina. Posljednja dva mjeseca oni dronom kontroliraju stotinjak hektara poljoprivrednih površina dnevno, prateći vegetacijski indeks, nadgledajući kulture i stanje usjeva na terenu, kako bi na osnovu tih podataka donijeli bolje odluke o upravljanju navedenim poljima.

Osim na predavanjima i panelima, sudionici konferencije mogli su pohađati i radionice o snimanju dronom i izradi vlastitog drona, a u sklopu konferencije održana su i posebna događanja za developere, te dječja radionica.

- Izuzetno sam zadovoljan interesom za konferenciju koji je nadmašio naša očekivanja i kapacitet prostora u kojem je održana. Zbog velikog odaziva i pozitivnih reakcija razmišljamo i o dvodnevnom izdanju konferencije sljedeće godine, rekao je direktor konferencije Tihomir Šašić iz IN2.

17. travanj 2024 09:56