Hrvatska
StoryEditor

Stručnjaci protiv davanja autocesta u koncesiju

21. Veljača 2014.
Piše:
lider.media

Na Ekonomskom fakultetu održao se okrugli stol s temom Monetizacija autocesta u organizaciji studentske udruge Financijski klub.

Stručna suradnica s Ekonomskog instituta u Zagrebu Mihaela Grubišić Šeba upozorava da postoji nekoliko razloga neobranjivosti davanja autocesta u koncesiju. - Država ima deficit kompetencije u ugovaranju infrastrukturnih projekata i mekana je u pregovorima. Najčešće se ugovaraju klauzule koje donose veliku korist privatnim investitorima, a da nitko od pregovarača na strani države to ne primijeti - rekla je dr. sc. Grubišić Šeba.Kao jedan od ključnih problema u predstavljenom modelu monetizacije autocesta analitičarka Ekonomskog instituta ističe garanciju minimalnog prometa koja koncesionaru osigurava prihode i u slučaju da je prihod od cestarina nedovoljan za pokriće naknade. Time se smanjuje i motivacija koncesionara da poboljša kvalitetu usluge jer prihodi postoje bez obzira na količinu prometa.Upravo zbog toga ovakav je model monetizacije financijski i ekonomski neisplativ upozorava prof. Ljubo Jurčić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.- U ovom obliku ne radi se o koncesiji nego o svojevrsnom kreditnom odnosu na 30 godina kojim se garantira prihod koncesionaru u slučaju smanjenog prihoda od cestarina. Iznimno dugačak rok koncesije znači i višu premiju rizika koju će tražiti investitori čime raste i naknada koju je država obvezna plaćati – istkanuo jeJurčić koji visinu povrata koncesionaru procjenjuje na 15 do 17% nadodao je: - Kombiniranim djelovanjem monetarne i fiskalne politike moguće je smanjiti trošak duga na 2-4%, čime ovakav oblik monetizacije postaje iznimno skup, te je nakon toga upozorio i na krive razloge davanja autocesta u koncesiju.- Problem je u neznanju i lošem upravljanju pri čemu se promatraju samo efekti monetizacije u kratkom roku. Novac se skuplja za kratkoročno financiranje bez procjena i studija struke jer državu ne vode ljudi koji su ekonomisti po struci – dodao je.

Prof. Željko Marušić s Prometnog fakulteta u Zagrebu upozorava da su autoceste uvelike povećale sigurnost prometa te da bi se davanjem autocesta u koncesiju i to moglo promijeniti.- Postoji velika mogućnost da će koncesionar zloupotrijebiti poziciju zbog klauzule garantiranog prometa. Naime, privatnom investitoru je tada u interesu suptilno istjerati teretni promet s autocesta čime bi si smanjio troškove održavanja, a prihodi bi mu ostali isti. To bi stvorilo probleme u sigurnosti na državnim i županijskim cestama te bi povećalo troškove održavanja tih cesta za državu – zaključio je.

18. travanj 2024 03:22