Hrvatska
StoryEditor

Sudski vještaci uskoro u Kerumovom Hotelu Marjan

14. Srpanj 2015.

Sudac Trgovačkog suda u Splitu Paško Bačić danas je na ispitnom i izvještajnom ročištu u stečajnom postupku nad dužnikom Adriatic d.d., tvrtci bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma, a koja upravlja hotelom Marjan, dao suglasnost za angažiranje sudskih vještaka građevinske i računovodstveno-financijske struke.

Stečajni upravitelj Zoran Miletić dobio je suglasnost da angažira sudskog vještaka građevinske struke, kako bi se utvrdila vrijednost izvedenih građevinskih radova na Hotelu Marjan, te vještaka financijsko-računovodstvene struke, kako bi detaljno analizirali poslovanje stečajnog dužnika, isprava i dokumentacije temeljem kojih su zasnovana založna prava na imovini dužnika.

Miletić je izvijestio da je u roku za prijavu tražbina zaprimio ukupno 100 prijava vjerovnika, da su u prvi viši isplatni red svrstane 73 prijave tražbina radnika i bivših radnika s osnova neisplaćenih plaća, otpremnina, putnih troškova i drugih potraživanja iz radnog odnosa.

"Tu je i tražbina vjerovnika Republike Hrvatske-Ministarstva financija prijavljena s osnova neplaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje, doprinosa za zapošljavanje i doprinosa za mirovinsko osiguranje u iznosu većem od 3,5 milijuna kuna", kazao je Miletić.

Sud je osporio 12 prijavljenih tražbina iz drugog isplatnog reda, a samo neke dijelove prihvatio. Među odbijenima je tražbina bivše supruge Željka Keruma, Anke koja je tražila 72 milijuna kuna. Sud je tražbinu u cijelosti osporio jer prema knjigovodstvenoj i poslovnoj dokumentaciji dužnika ne postoji evidentirano dugovanje niti je vjerovnik u poslovnim knjigama zaveden kao poslovni partner, dobavljač ili vjerovnik.

Na posebnom ispitnom ročištu, nakon što se pribavi posebna dokumentacija, ispitat će se i prijavljena tražbina vjerovnika Lipa promet Zagreb, koji potražuju 61 milijun kuna, i Gilan s potraživanjem od 1,9 milijuna kuna.

Stečaj tvrtke Adriatic, koja upravlja hotelom Marjan, u svibnju ove godine je zatražio dio radnika hotela Marjan. Zahtjev za pokretanjem stečajnog postupka Trgovačkom sudu u Splitu uputilo je 13 radnika tog hotela, koji su naveli da nisu primili 34 plaće odnosno da gotovo tri godine nisu dobili plaće. Dug za 34 plaće tih 13 radnika iznosi 2,8 milijuna kuna, no radi se tek o manjem dijelu radničkih potraživanja. Većina radnika je, naime, pristala je na poslovno uvjetovani otkaz, međutim, do danas nisu dobili svoje otpremnine.

05. prosinac 2023 17:20