Hrvatska
StoryEditor

‘Sve što se u Hrvatskoj događa podsjeća na gangrenu ili dijabetes‘

16. Listopad 2012.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić usporedio je stanje gospodarstva s organizmom zahvaćenim teškim bolestima kao što su gangrena, dijabetes i karcinom te istaknuo da se takvo stanje i potreba ‘bolnih rezova‘ više ne mogu ignorirati.

- Sve što se u Hrvatskoj događa u biti podsjeća na gangrenu ili dijabetes, a Vlada toga mora biti svjesna kao stanja gospodarskog organizma - rekao je Čačić zamoljen za komentar novootkrivenih dugova Brodosplita od 370 milijuna kuna, nakon sudjelovanja na obilježavanju Dana normi.- To ne boli, na prvi pogled možete glumiti da vam nije ništa, a organizam se doslovce raspada - kaže Čačić. Dodaje da se, ako se gangrena, dijabetes ili karcinom ne počnu liječiti pretvarajući se politički da nije ništa, dovodi u situaciju da se mora ‘izvaditi plućno krilo ili rezati ne samo gležanj nego i cijelu nogu‘ radi preživljavanja.- Mi smo sad u fazi kad se više ne može glumiti da možemo proći bez bolnih rezova -kaže Čačić.

Na pitanje hoće li dodatnih 370 milijuna kuna Brodosplita značajnije utjecati na državne financije, rekao je da je to respektabilan iznos za koji se treba puno raditi i da će utjecaja svakako biti, ali ne značajnog, s obzirom na njegov relativno malen udjel u budžetu koji je preko 300 puta veći od tog iznosa. Dodatni gubitak nakupio se u zadnje dvije godine, kad su svi procesi bili zaustavljeni, a aktualna Vlada i Ministarstvo gospodarstva su u najkraćem mogućem roku ponovo pokrenuli procese tako da se ovih dana očekuje Vladina odluka o potpisivanju ugovora za Brodosplit.

Inače, kaže Čačić, štete u Brodosplitu su mnogostruko veće od 370 milijuna kuna i platit će ih hrvatski građani. Upitan za komentar porasta inflacije u rujnu na godišnjoj razini za pet posto, što je najviše od 2008. godine, rekao je da je to više-manje predvidivo, a razlog je dominantno rast cijena energije i prehrane.Čačić očekuje da će inflacija u sljedećem razdoblju lagano usporavati i da će dospjeti u razmjere koje je Vlada očekivala te da neće prijeći negativne rekorde iz 2008. godine.Vlada, kaže Čačić, ne predviđa daljnja povećanja cijena osim u toplinarstvu, što se odnosi na 120 tisuća obitelji u Hrvatskoj. Čačić očekuje da će inflacija u sljedećim mjesecima stagnirati i na području energetike i prehrane.

29. travanj 2024 11:25