Hrvatska
StoryEditor

Svi u prijevremenu mirovinu sa 64, a u starosnu sa 67 godina

21. Travanj 2016.
Piše:
lider.media

Prezentacija koju su članovi Vlade održali pred socijalnim partnerima pokazuje da je Vlada odlučila prihvatiti sve tri sugestije Europske komisije vezane uz uvjete umirovljenja.

Hrvatski će radnici odlaziti u prijevremenu mirovinu sa 64 godine, a u starosnu sa 67 godina života – najvažnija je promjena s kojom će Oreškovićeva Vlada izaći pred Bruxelles, ali i domaću javnost.

Prezentacija koju su članovi Vlade održali pred socijalnim partnerima pokazuje da je Vlada odlučila prihvatiti sve tri sugestije Europske komisije vezane uz uvjete umirovljenja. Prema pisanju Večernjeg lista, od iduće će se godine ubrzati ujednačavanje radnog vijeka muškaraca i žena tako što će žene svake sljedeće godine raditi šest mjeseci dulje dok se 2023. godine ne izjednače s muškarcima. Nakon toga će i muškarcima i ženama radni vijek postupno rasti za šest mjeseci te će svi od 2028. godine raditi punih 67 godina – što je deset godina ranije nego što je planirala Milanovićeva Vlada!

Skraćenje razdoblja u kojemu se najranije može ići u prijevremenu mirovinu s pet na tri godine najveći je udar na mirovinska prava radnika ostanu li bez posla. Nadalje, planira se i 50-postotno smanjenje broja opasnih i napornih zanimanja koja imaju pravo na beneficirani staž – sa stotinjak na 50.

- Ti prijedlozi zaslužuju svaku osudu, potpuno su neprihvatljivi i SDP će naći načina da im se suprotstavi, poručio je bivši ministar rada Mirando Mrsić, a predsjednik NHS-a Krešimir Sever kaže bi bilo šokantno skraćenje roka za prijevremenu mirovinu na tri godine.

Najavljeno je i uvođenje poreza na nekretnine, ali ne od 2017., kako je najavljivao premijer Orešković, nego od 2018.

01. prosinac 2023 03:47