Hrvatska
StoryEditor

Treba li Volkswagen hrvatskim kupcima ponuditi istu naknadu kao Amerikancima?

07. Srpanj 2016.
Piše:
lider.media

Mediji su informaciju da je Volkswagen postigao nagodbu sa Sjedinjenim Državama oko obeštećenja kupaca prevarenih korištenjem softvera za prikrivanje razine emisije štetnih plinova u pojedinim dizelskim motorima prenijeli bez detalja.

Na vijest je reagirala povjerenica Europske komisije za unutarnje tržište i industriju, Elzbieta Bienkowska, rekavši da bi Volkswagen i europskim vlasnicima spornih vozila trebao ponuditi sličnu naknadu kakvu će dati američkim.

“Volkswagen bi trebao dobrovoljno platiti europskim vlasnicima vozila naknadu koja bi bila usporediva s onime što će platiti američkim kupcima”, kazala je Bienkowska njemačkom tjedniku Welt am Sonntag.

Na poziv je za isti tjednik odgovorio izvršni direktor VW-a, Matthias Mueller, odbacivši ideju da se Europljanima, pa tako i Hrvatima, ponudi ista kompenzacija kao Amerikancima.

- Ne morate biti matematičar da shvatite da bi kompenzacija s proizvoljno visokim razinama nadvladala Volkswagen - veli Mueller.

Vrag u detaljima

Kakva je onda matematika? Reuters doznaje da američki vlasnici spornih vozila imaju čitav niz pogodnosti, no najvažnija je da će svaki od njih dobiti kompenzaciju od najmanje 5,100 dolara (oko 34 soma kuna) pa sve do 10,000 dolara. Vlasnici mogu zatražiti i otkup vozila ili čekati da VW dotjera motore do stupnja na kojem zadovoljavaju zakonodavstva i regulatore.

Tehnički knock-out

Hrvatska trenutačno nema mjerodavnu Vladu za mnoga pitanja, ali je bivši ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović svojedobno rekao da je riječ o "jednoj od najvećih prijevara u zadnje vrijeme" i da je VW kroz pogrešno obračunate trošarine i naknade pri registraciji vozila izravno oštetio državni proračun.

- Neću dopustiti da građani trpe zbog prijevara pohlepne korporacije. Građani Hrvatske i kupci spornih automobila nisu krivi što ih je proizvođač obmanuo, prevario i prodao im skupe proizvode s lažnim deklaracijama. Financijsku štetu treba podnijeti onaj tko je varao, a ne građani koji su skupo platili svoje automobile. Ako se optužbe pokažu točnima, proizvođač će morati platiti zbog svoje pohlepe, narušavanja okoliša i zdravlja građana, a mi ćemo biti spremni sa svojim potraživanjima - rekao je.

Svoj glas u Liderovom Fight clubu možete dati OVDJE.

29. travanj 2024 08:03