Hrvatska
StoryEditor

Turistički poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije dobili 4,6 milijuna kuna

03. Kolovoz 2016.
Piše:
Ato Markin

Tehnički ministar turizma Anton Kliman u srijedu je u Podstrani kod Splita potpisao 101 ugovor za financiranje projekata iz programa Konkurentnost turističkog gospodarstva s turističkim poduzetnicima s područja Splitsko-dalmatinske županije, vrijedne otprilike 4,6 milijuna kuna.

Tim programom Ministarstvo turizma financira ulaganja u povećanje kvalitete i dodatne ponude ugostiteljskih objekata, razvoj novih inovativnih turističkih proizvoda u destinaciji, internacionalizaciju poslovanja, održivi razvoj, korištenje novih tehnologija i drugih aktivnosti radi produljenja turističke sezone, očuvanja radnih mjesta, novog zapošljavanja, rasta i razvoja turističkog gospodarstva.

Kliman je izvijestio da je u pripremi jedan od ključnih zakona za unaprijeđenje hrvatskog turizma - Zakon o turističkom zemljištu.

- Zakon o turističkom zemljištu donijet će Hrvatski sabor u novom sazivu odmah nakon parlamentarnih izbora i njime će se prevladati rak rana hrvatskog turizma a to je nemogućnost razvoja kamping turizma, istaknuo je Kliman.

Po njegovim riječima prijedlog tog zakona uskoro će biti predstavljen javnosti. Također je rekao da je Ministarstvo turizma angažirano na poticanju domaćeg turističkog prometa pomoću CRO kartica čime bi se usmjeravali češći odlasci na odmor domaćeg gosta u kontinentalni dio Hrvatske tijekom 365 dana u godini, ali i na Jadran izvan glavne turističke sezone.

- Na taj način povećat ćemo turističke dolaske za 30 posto, a turističku potrošnju za čak 60 posto. Projekt je u pripremi i vjerujem da će poslodavci spremno prihvatiti projekt u kojem bi isplaćivali regres na CRO card, a zauzvrat dobili porezne olakšice, kazao je Kliman.

Podsjetio je i na projekt rekategorizacije privatnog smještaja, rekavši kako su u tijeku pregovori s HBOR-om radi omogućavanja povoljnih mikrokredita u vrijednosti do 200 tisuća kuna za podizanje kvalitete obiteljskog smještaja. Kazao je kako se na taj način planira dati financijska injekcija mikropoduzetništvu od 400 miljuna kuna

- Obiteljski smještaj čini polovinu ukupnih kapaciteta u Hrvatskoj, radi se o 75 tisuća domaćinstava koji se bave iznajmljivanjem apartmana, soba i kuća za odmor. Vjerujem kako im moramo ponuditi financijske mogućnosti da unaprijede kvalitetu svojih smještajnih kapaciteta kako bi slika Hrvatske i njezinog proizvoda prema van bila konkurentnija, rekao je Kliman.

30. travanj 2024 05:45