Hrvatska
StoryEditor

Turističko vijeće HGK: Hrvatsku čeka odlična turistička sezona

23. Ožujak 2016.

Turističko poslovno vijeće Hrvatske gospodarske komore (HGK) ocijenilo je da Hrvatsku s obzirom na najave čeka odlična turistička sezona, kao i da bi bilo dobro analizirati ostvarenje ciljeva iz turističke strategije do 2020. kako bi se vidjelo što treba pojačati.

"Sve najave za ovu turističku godinu Hrvatskoj idu u prilog, pa i ono čemu se ne veselimo, poput problema u Turskoj zbog čega će nam sigurno doći dio njemačkih i ruskih turista koji ove godine neće u tu zemlju", rekao je predsjednik Vijeća Franco Palma. On se slaže s predsjednikom udruge putničkih agenata UNPAH Zlatkom Kukecom u zabrinutosti zbog novih terorističkih napada u Bruxellesu i Turskoj, koji bi prema njihovoj ocjeni možda mogli negativno utjecati na putovanja.

Palma je kazao i kako se za Uskrs očekuje više turista nego lani, makar je tada Usrks bio kasnije, ali i da prava sezona počinje sredinom svibnja.

"Bude li sve u redu i prema planovima, Hrvatska bi ove godine mogla imati turista najviše dosad, a nadamo se da će sve investicije i radovi koji su u turističkim odredištima u punom jeku, biti dovršeni do sredine svibnja", kazao je Palma.

Dobroj sezoni nadaju se i hotelijeri, koji, prema riječima direktorice nacionalne hotelijerske udruge UPUHH Ive Bahunek, srpanj i kolovoz već imaju dobro popunjen, a i za kampove bi ovo mogla biti jedna od boljih sezona, ako se ništa nepredviđeno loše ne dogodi i, naravno, posluži li vrijeme.

Pušenje opet na dnevnom redu

Dobru sezonu očekuju i mali i obiteljski hoteli, koji će, kako je kazao njihov predstavnik Zoran Marija, dosta i više nego lani raditi i za uskrsne blagdane. Slično očekuju u obiteljskom smještaju i toplicama, kao i ugostitelji i restorateri, čiji je predstavnik Ivan Bogović upozorio na novi problem, a to je najava ministra zdravlja Darija Nakića da će više kontrolirati pa i ukinuti pušenje u tim objektima te da traži više ventilacije.

"Svi smo već dosta uložili u prostore za pušače koji su uvijek puniji od onih u kojima se ne puši i jednostavno ne vidimo čemu sada to opet pokretati i zašto je ministar zdravlja već za ovaj svibanj najavio izmjene zakona?", kazao je Bogović. 

Preispitati realizaciju turističke strategije te smisao raznih analitika i statistika

Predstavnice Instituta za turizam Sanda Čorak i Zrinka Marušić Vijeće su pak izvijestile o prijedlogu koji izradio Institut, a tiče se nacionalnog plana istraživanja za razvoj turizma u Hrvatskoj odnosno potrebe objedinjavanja i boljeg praćenja raznih statističkih istraživanja turizma koja su sada, kako je rečeno, nepovezana i selektivna i ne daju pravu ni kompletnu sliku kretanja u hrvatskom turizmu.

Nevjerojatno je da u Hrvatskoj turizam stalno raste, a istodobno Državni zavod za statistiku smanjuje obujam njegova praćenja za što nikakav izgovor nije ni EU ni Eurostat, jer ti standardi ne traže smanjenje nego čak daju priliku za proširenje statistika, smatraju Čorak i Marušić.

Osvrnule su se i na podatke i istraživanja HNB-a koja su, kako su kazale, o turizmu vrlo opsežna i na velikom uzorku, ali na žalost javnost od toga dobije samo jedan podatak o potrošnji stranih turista, te bi trebalo vidjeti i kako ostale segmente tog istraživanja bolje koristiti.

"U svim istraživanjima i statistikama o turizmu najveći problem je obuhvat jer su manje-više sva selektivna", kazala je Marušić, nakon čega je Palma, a članovi Vijeća se složili, zaključio da treba što prije vidjeti učinke i realizaciju turističke strategije u prve tri godine od njenog donošenja u Hrvatskom saboru. Tu analizu treba izraditi Ministarstvo turizma te nakon toga vidjeti što se može poboljšati, pa i u istraživanjima i statistikama turizma, rečeno je.

24. travanj 2024 16:06