Hrvatska
StoryEditor

Tvrtke plaćaju urednije nego prije

21. Ožujak 2015.

Nevjerojatno, ali istinito: poduzetnici su, kao jedan od ne toliko vidljivih znakova nježna oporavka, počeli primjećivati sve bolju urednost u međusobnim plaćanjima obveza.

Priznaju kako se to dijelom događa zato što su u krizi morali probrati dobavljače/kupce, takve koji im redovitim plaćanjem jamče solidnu dnevnu likvidnost. Mahom loš novčani tok ne ostavlja im prostora za luksuz čekanja na plaćanje mjesecima.  Ako se popravila kultura plaćanja u privatnom sektoru, jesu li i plaćanja obveza prema državi postala urednija? Prema podacima koje nam je dostavila Porezna uprava, čini se da jesu.

Od objave prvog popisa dužnika 31. srpnja 2012. (zbog kojeg su bivšeg financministra Linića svi gotovo razapeli) do zaključno 31. siječnja ove godine broj poreznih dužnika smanjio se za više od 19 tisuća, a ukupni je porezni dug prema državi u malo više od dvije i pol godine manji za 9,1 milijardu kuna. Kako objašnjavaju u Poreznoj upravi, koju od jeseni vodi Boris Šuvak, od vremena toga prvog popisa do 12. ožujka ove godine s popisa su izbrisana točno 5602 porezna obveznika jer su dug ‘prokazan‘ na javno dostupnom popisu podmirila  u cijelosti (podmireni je dug malo veći od 607 milijuna kuna). Ako je podmireno 607 milijuna, a ukupni se dug u dvije i pol godine smanjio za devet milijardi, što se dogodilo s ostatkom? Iz Porezne ne odgovaraju na to pitanje, no nije teško zaključiti da je veći dio duga u predstečajnim nagodbama otpisan, a dio je tvrtki jednostavno likvidiran.

25. travanj 2024 03:19