Hrvatska
StoryEditor

Udruga gradova ide na Ustavni sud zbog Zakona o financiranju lokalnih samouprava

10. Prosinac 2014.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Udruge gradova u Republici Hrvatskoj jednoglasno je donesena odluka da se Ustavnom sudu uputi prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave.

Također, vezano uz to traže i izmjene zakona o porezu na dohodak, te da se sudu uputi prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o prostornom uređenju.

- Pri donošenju Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave prekršene su odredbe Ustava RH, Europske povelje o lokalnoj samoupravi, Poslovnika Vlade RH i Kodeksa o savjetovanju sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona- izjavio je predsjednik udruge gradova Željko Turk, te dodao kako oni najbogatiji, iz trećeg platnog razreda jedini profitiraju ovakvim izmjenama. –Smanjena su izdavanja za škole, staračke domove i bolnice. Što smo odjednom svi postali toliko zdravi da nam ne trebaju medicinske usluge? - upitao se Slavko Kojić , pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za financije.

Ukupni pad prihoda lokalne samouprave zbog izmjena poreza na dohodak iznosi približno 1.8 milijardi kuna, a kompenzacijske mjere koje je država predložila iznose ukupno 395 milijuna kuna.  Udio države u porezu na dohodak prije reforme iznosio je 15,5%, a nakon reforme iznosi 17,5% uvećan za 100% prihoda od poreza na dohodak od kamata na štednju.

- Ovlasti su nam iste, dakle očekuje se da nastavimo raditi kao prije, a smanjeni su nam prihodi kojima raspolažemo - zaključio je Turk.

26. travanj 2024 17:26