Hrvatska
StoryEditor

Ugostitelji poručili ministru Cappelliju da ne dozvoli povećanje stope PDV-a

03. Studeni 2016.

Predstavnici ugostitelja u četvrtak su se sastali s ministrom turizma Garijem Cappellijem u povodu najavljenog povećanja stope PDV-a za usluge ugostiteljstva s 13 na 25 posto, a pritom je zaključeno da, ako se stopa PDV-a ne može smanjiti, nikako ne treba dozvoliti ni njeno povećanje, izvijestili su ugostitelji. Ugostitelje su na tom sastanku predstavljali predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec i predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a i najvećeg ugostiteljskog udruženja u zemlji Udruženja ugostitelja Zagreba Nenad Šepak, koji su poručili da ministar podržava zahtjeve ugostitelja da se stopa PDV-a ne povećava, ako se već ne može smanjiti.

Napominjući kako je glavna tema razgovora bila porezna reforma, i to u dijelu povećanja stope PDV-a na ugostiteljske usluge, pripremu i usluživanje hrane i pića, sa sadašnjih 13 na 25 posto, Šepak otkriva i da su se u razgovorima osvrnuli i na Strategiju razvoja turizma RH do 2020.

- Strategija je izrađena u suradnji Ministarstva turizma i Ministarstva financija i jednoglasno usvojena u Saboru kao strateški dokument koji uz ostalo precizira i nižu stopu PDV-a, konkurentnu okruženju i za poticanje ulaganja u ugostiteljstvu i turizmu. Sada se ta stopa povećava, a provedba toga bit će direktan udar na daljnji razvoj turizma i turističke rezultate u idućim sezonama, što s obzirom na važnost turizma za ekomoniju zemlje jasno znači i da bi takav rasplet imao pogubne posljedice za branšu, ali i turizam te domaću ekonomiju u cjelini, poručio je Šepak.

Ponavlja kako je zajednički zaključak susreta s ministrom ‘ako se stopa PDV-a ne može smanjiti, nikako ne dozvoliti povećanje‘.

Isti su zaključak nakon sastanka s ministrom turizma jučer iznijeli i predstavnici hotelijerskih udruga, a do kraja ovog tjedna, kako se neslužbeno doznaje, ministar bi se trebao sastati s predstavnicima još nekih strukovnih udruga, koje su gotovo sve protiv povećanja stope PDV-a za ugostiteljske usluge.

20. travanj 2024 01:15