Hrvatska
StoryEditor

Uoči Rabske fjere, Turistička zajednica Grada Raba očekuje zaokret u profilu gostiju

24. Srpanj 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Rabska fijera tradicionalna je manifestacija zbog koje, godišnje, grad Rab posjeti preko desetak tisuća turista. Mahom su to ljudi koji na otok Rab dolaze godinama, prednjače vlasnici brodica, jer Rab je prvenstveno nautička destinacija, ali ove godine, zbog poboljšanja ponude, u TZ-u Grada nadaju se i nekim novim gostima.

Male su to, ali ključne preinake u ponudi ovog prelijepog i tradicijom bogatog grada, iz kojega je, legenda kaže, u svijet krenuo Sveti Marin i osnovao Republiku San Marino.

- Ove godine dovršena je potpuna obnova hotela Padova, koji je sada hotel sa 4 zvjezdice. U obnovu hotela investirano je oko 70 milijuna kuna. Padova je jedan od hotela lanca Imperijal, a znamo da su oni ove godine stavljeni na prodaju- rekao je direktor TZ-a Grada Raba Nedjeljko Mikelić.

Padova je tako spremno dočekala nove kupce, a na natječaj za prodaju, 5. srpnja, javila se Valamar Rivijera d.d. sa sjedištem u Poreču. Kupuju 318.446 dionica društva Imperijal hoteljerstvo, ugostiteljstvo i turizam d.d. sa sjedištem u Rabu. Osim toga, Rabljani su se pobrinuli da i ove godine glavna luka bude povezana i zračnom linijom, pa je u njoj i dalje usidren ECA-ov hidroavion, koji goste, po cijeni od 25 eura, za samo 15 minuta iz Rijeke dovozi na otok. Za one koji slijeću u zadarsku zračnu luku, ta cijena je još manja, pa za samo 20 eura i nekih dvadesetak minuta, ti gosti slijeću ravno u rapski nautički raj.

-Koncesiju za ponton za slijetanje daje Grad. Prometna povezanost je imperativ i mi ih podržavamo. ECA se proširila i u Italiji i u Dalmaciji, pa sada imamo liniju Timini-Pezoro-Lošinj-Rab- kaže Mikelić.

127 godina turističke tradicije

Rab broji zavidnih 127 godina turističke tradicije, ima stalne goste, koji se, zajedno sa svojom djecom, uvijek vraćaju, a prednjače Njemci i Talijani. Pa ipak, direktor turističke zajednice i njegovi pomoćnici žele još više podignuti razinu usluge, što im je, uostalom i opis posla.

-Uvodimo više aktivnosti na otvorenom. Ciljamo na mlađe turiste, pa smo uveli nekoliko novih događanja, tijekom cijele sezone. Tako smo osmislili i u praksi već provodimo "Rapske kantune". Riječ je o trodnevnom festivalu, na 4 različite lokacije sa 4 različita programa. Riječ je o festivalu koji nudi sadržaje iz sfere kulture i gastronomije. Osim toga, za mjesec studeni najavljujemo "Adventure tour", biciklističke utrke, dodaje Mikelić.

[caption id="attachment_233855" align="alignnone" width="750"]02 rab042_dap_080716 Davor Puklavec, Pixsell[/caption]

Na štandovima u parkovima Raba turisti će pronaći sve ono što je tipično za podneblje. Tako u Rabu pomno paze da se izbjegne "plastika iz Kine", a da je riječ o ozbiljnom poslu, svjedoče i rezultati etablirane tvrtke Pekarnica slastica Vilma, koja je sa rapskom tortom i čitavim nizom neodoljivo ukusnih kolačića, aromatiziranih sa domaćim, otočnim, okusima i mirisima, postala pravi hit čak i u hladnom Glasgowu.

-Cijela je naša proizvodnja na otoku. Zapošljavamo 30 ljudi, a proizvodimo kolače, slastice, rapsku tortu, imamo i čokoladni asortiman. Sve su to starinski dalmatinski proizvodi, od badema, mljevenih smokava, tradicionalne rakije. Imamo 10 varijanti kolačića obogaćenih lavandom, narančom, pinjelima- nabraja samo neke od 100 artikala vlasnik Kuće rabske torte i Pekarnice slastica Vilma, Josip Brna. Osim na Rabu, ove proizvode može se ukupiti i u trgovinama u Splitu i Zagrebu. Pekarnica Vilma bilježi kontinuirani rast. Tvrtka je to koja je prošle godine ostvarila bruto promet od 10 milijuna kuna, kaže njezin vlasnik, koji i dalje investira.

- Prošle godine reinvestirali smo oko 300 tisuća kuna u Kuću rapske torte, gdje nam je glavna trgovina. Nedavno smo plasirali naše proizvode (kolačiće Mušćatone i Rabsku tortu) u Glasgow. Škotima su to egzotični proizvodi- dodaje Brna.

Malo zemlje, puno ideja

Prema principu, "vjeruj u se i u svoje kljuse", Rabljani su se, očito, okrenuli vlastitim potencijalima i grade na onome što imaju. Malo zemlje, puno ideja, iskustvo i tradiciju u turizmu, ali i mogućnost direktnog plasmana roba u ruke turista, koji, i ove godine, ne zaobilaze Rab. Gastronomska je ponuda na tom otoku doista na zavidno visokoj razini, a jedan od glavnih jamaca da će to tako i ostati jest Davor Andrić, nekadašnji gradonačelnik Raba, bivši političar, koji se u potpunosti posvetio svojoj strasti - pravljenju sladoleda. I to ne bilo kakvog! Želite li iskusiti slani sladoled, preliven maslinovim i bučinim uljem, sa još pokojom notom, tajnom koju tek treba otkriti vaše nepce, onda je restoran Barbat pravo mjesto za vas.

-Ja sam iz politike izašao 1998. godine. Kupio sam ruinu i pretvorio ju u ovo što vidite danas. U našem objektu ima 13 apartmana, a restoran Barbat već je, četvrtu godinu za redom, među najboljih 10 gurme restorana Kvarnera, prema procjeni TZ Kvarnera- ističe Andrić koji svojim gostima osobno priprema varijacije sladoleda o kakvima se može samo sanjati. Uz pomoć i stručno vodstvo Renea Bakalovića, Andrić, danas apolitičan, svoju energiju usmjerava prema pisanju kuharice, u kojoj valja pobrojati najbolje od domaće kuhinje. Dakako, vina u svemu tome, igraju ključnu ulogu.

[caption id="attachment_233856" align="alignnone" width="750"]03 rab014_dap_080716 Davor Puklavec, Pixsell[/caption]

-Vina obiteljske vinarije Ravalico iznimno su popularna na Rabu. Vinari te kuće sustavno promoviraju svoja vina u prestižnim ugostiteljskim objektima u zemlji i inozemstvu. Početkom srpnja učinili su to i na Rabu. Odabrali su hotel i restoran Barbat u Barbatu. Glavni motiv tog odabira kreativnost je Davora Andrića, vlasnika objekta. Sustavno i promišljeno taj je gastronom tradicionalnoj otočkoj kuhinji dao moderno obličje tehnikama kuhanja i prezentacijom na stolu. Jelovnik restorana Barbat jedan je od najkreativnijih uopće na Jadranu. Naglasak je na vrhunskim lokalnim, otočkim namirnicama i na sezonskoj ponudi. U takvim jasno određenim okvirima Davor nudi jela iznimne raznolikosti koja sadrže odlično voće, povrće, ribe, morske plodove, svježe i suho meso, med, mliječne proizvode, svježe začinsko uz, razumije se, zaokruženu vinsku kartu. U takvim okvirima naravno nije bilo teško odrediti savršeno usklađen jelovnik za šest etiketa vina Ravalico- otkriva Bakalović kako se dogodio spoj između njega i Andrića.

Kulinarsko-literarna avantura

Razloga da se krene u novu kulinarsko-literarnu avanturu je više. -Veći otoci hrvatskog Jadrana odreda imaju bogatu i prepoznatljivu gastronomsku tradiciju. Svaki od njih je pravi mikrokozam u mediteranskom makrokozmu. Oni su sami po sebi  upečatljivi argumenti svjetkog ugleda i prestiža mediteranskog načina prehrane- kaže Bakalović i dodaje kako nekoliko vrlo zanimljivih hrvatskih otočkih kuharica svjedoči o tom fenomenu. Priča je počela s Krčkom kuharicom nastalom u restoranu Rivica, Njivice. nakon nje uslijedile su Korčulanska (Blajska), Bračka i nekoliko drugih. Rab je u tom kontekstu iznimno poticajan, a potencijal još neiskorišten.

Ideja je, stoga, napraviti višejezičnu kuharicu, koja će biti promovirana na multimedijalnim platformama. Kuharica će imati dva dijela, što je i razumljivo, jer gastronomija kakvu poznajemo iz vremena socijalizma, kada smo na Jadranu ručavali sasvim drugačije pripremljena jela, u mnogome se promijenila.

-U prvome bi se djelu predstavila tradicijska kuhinja otoka Raba, u drugome moderna utemeljena na tradiciji i vrhunskim lokalnim sastojcima- dodaje Bakalović i najavljuje kako,u promociju iste, dvojac kreće oko Uskrsa, a u planu im je obići sve glavne gradove Balkana, pa svratiti i do Beča. Do tada, sve preliminarne recepte moguće je iskušati u Barbatu, pa svratiti na Fjeru, srednjevjekovni festival, koji se svečano otvara 25. srpnja, na blagdan svetog Jakova.

 

28. travanj 2024 16:17