Hrvatska
StoryEditor

Uredba o izboru državnih menadžera zakasnila je bar tri godine

17. Listopad 2015.

Nedavno je Vlada s punim pravom odbila pregovarati s prosvjetarskim sindikatima jer je štrajk počeo na dan raspuštanja Sabora, dakle u vremenu tehničke vlade. No u tom ‘tehničkom razdoblju’ ove srijede na dnevni red te tehničke vlade došla je nimalo tehnička Uredba o imenovanjima menadžmenta i nadzornih odbora u državnim tvrtkama od strateškog i posebnog interesa.

Novost je u tome što se predviđa da u izboru menadžera i nadzornika sudjeluju specijalizirane agencije za zapošljavanje, dakle headhunteri. Napokon! Pogotovu kad se sjetimo kakve je sve kadrovske bedastoće dosad na tom osjetljivom uhljebskom području radila ova vlada, ali i sve prethodne… Stranačka podobnost bila je važnija od sposobnosti, a poznavanje pravog igrača u Banskim dvorima ispred stručnosti. Sad bi sve trebalo biti transparentnije. Iako si država zadržava pravo konačnog izbora, kandidati će najprije morati proći prvi, headhunterski filtar.

Agencije će  zaprimati prijave, putem vlastitih referentnih lista kontaktirati potencijalne kandidate, procjenjivati ih te Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom predlagati najbolje. Dakle, tako bi se u budućnosti trebalo birati vodstvo 52 tvrtke i institucije u većinskom državnom vlasništvu, a isto bi pravilo trebalo važiti i za četiri strateške tvrtke s manjinskim državnim udjelom, samo ne znam kako će to prihvatiti većinski vlasnici Ine, Končara, Podravke i Croatia osiguranja. No, kako god, ta bi novost trebala biti dočekana uglavnom s velikim pljeskom… da je donesena na početku mandata. Ovako bi uredba s kraja mandata mogla završiti baš kao i izbor rukovodstva Zagrebačkog holdinga, koje je u vrijeme Sandre Švaljek izabrano javnim natječajem, da bi Bandić cijeloj novoj upravi nakon povratka u gradonačelničku fotelju spičio otkaz.

30. travanj 2024 11:10