Biznis i politika
StoryEditor

Nakon 502 dana zakašnjenja u javnom savjetovanju jedna od ključnih uredbi u području obnovljivih izvora energije

06. Lipanj 2023.
Vjetroelektrane OIE

Sa samo 502 dana zakašnjenja Uredba o kriterijima za provođenja javnog natječaja za izdavanje energetskog odobrenja i uvjetima izdavanje energetskog odobrenja objavljena je jučer u javnom savjetovanju.

Podsjetimo, spomenuta Uredba jedan je od podzakonskih akata koje je trebalo donijeti sukladno novom Zakonu o tržištu električne energije, donesenom u listopadu 2021. godine. S njezinim donošenjem, regulirat će se uvjeti za izdavanje energetskog odobrenja, ključnog dokumenta za razvoj obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, o čemu smo pisali u Lideru.

No, ni s ovom Uredbom pravni okvir za OIE neće biti zaokružen jer nedostaju Pravila o priključenju, a nije poznata ni cijena priključenja. Iako su još krajem prošle godine operatori prijenosnog i distribucijskog sustava poslali prijedlog Pravila i naknade za priključenje, HERA i dalje nije donijela nikakvu odluku o tome. Dok se ne donesu Pravila o priključenju i dalje neće biti moguće iskazati interes za natječaj za energetsko odobrenje Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

23. travanj 2024 14:53